Det brenner for et levende hav

Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja og mer enn 15 andre organisasjoner tenner varder over hele landet på lørdag.

ingrid skjoldvær 

meninger

Vi vil med denne sterke markeringen komme en sterk oppfordring til Arbeiderpartiet om å ta vare på fisken, havet og framtida og si nei til oljeboring i våre alle mest sårbare og unike havområder.

Fra gammelt av er å tenne en varde et symbol for at fare er på ferde. Havet, og livet der er under hardt press fra alle kanter. Plastforurensning, forsuring, giftdumping, oljesøl, seismikkskyting, gruveslam, overfiske og oppvarming er alle eksempler på trusler mot havene våre. Noen områder i havet er spesielt rike og verdifulle og havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja nettopp et slikt område. Vårblomstringen her skaper livsgrunnlag for de tidlige stadiene av nesten all fisk i norske farvann, også for viktige bestander som andre nasjoner nyter godt av. I tillegg er regionene hjem for verdens største kaldtvannskorallrev og unik natur, kjent over hele verden.

Et overveldende flertall av oss nordmenn har forstått at disse områdene fortjener å holdes fri for oljevirksomhet og i ti år har Folkeaksjonen jobbet for at også et flertall på Stortinget skal gå inn for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. I april kan vi klare nettopp det! Da har Arbeiderpartiet muligheten til å være partiet som lytter til fagkunnskapen, folket og sine egne velgere og sier ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

På lørdag 9. mars tennes det derfor varder over hele landet. Vi gir klar beskjed til Arbeiderpartiet om at tiden har kommet for å stille seg på riktig side av historien. Du som leser dette kan også vise din støtte. Sjekk ut om det brennes en varde i nærheten av deg. Bli med, den brenner for et levende hav.

Det er på høy tid å legge vekk kravet om åpningsprosess for oljeutvinning. Si ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Leve havet!