Fylkesrådet har registrert at Veterinærinstituttet den 11. februar 2019 meddelte egen enhet i Tromsø at enheten ikke lenger vil ha mulighet til å kunne obdusere dyr i Nord-Norge. I begrunnelsen lå at leie av lokalene opphører i juni 2020, og ledelsen vil ikke forlenge leien. Ny obduksjonssal på Holt, estimert til 15 millioner kroner, har stått på vent i tre år grunnet manglende bevilgning.

Varslet nedlegging av enhetene i Tromsø, Trondheim og Sandnes vil gi en sterk sentralisering av beredskapen mot dyresmitte og sykdommer. Nå blir obduksjon kun mulig på Ås.

Med tanke på at biologisk materiale ikke tåler sakte postgang og på miljøutfordringen ved store overstander, vil dette være et stort skritt tilbake. Aller verst er imidlertid at landsdelen tappes for kompetanse på området og nær beredskap.

Enheten i Tromsø skal betjene hele landsdelen og Svalbard, et enormt geografisk område, grensende til tre naboland med drift av villdyr og rein over grensene.

Enheten var også i 2014 satt i samme situasjon, Tromsø ble meldt nedlagt, men Stortinget fattet et enstemmig vedtak om at (sitat): «Stortinget ber regjeringen sørge for at Veterinærinstituttets kompetanse og virksomhet innen grønn sektor og havbruk i henholdsvis Tromsø og Harstad videreføres» (DOK 8:132 S (2014-15).

Som regional myndighet forventer Troms fylkeskommune at regjeringen følger opp dette vedtaket og merker seg at det gjelder både kompetanse og virksomhet. Fylkesrådet registrerer at landbruksministeren nylig har hatt samtaler med veterinærinstituttets styre om saken. Fylkesrådet i Troms vil ikke akseptere annet utfall enn at enheten i Tromsø består og at den planlagte byggingen av obduksjonssal realiseres snarest.

Fylkesrådet har for øvrig registrert at Tromsø kommune etter spørsmål i formannskapet har bekreftet at de som utleier av lokaler ikke vil forestå noen utkastelse av veterinærinstituttets enhet i Tromsø før nytt bygg er på plass