Debatt:

Miljøministeren må verne isbreene før det er for sent

Den spektakulære, nasjonale stoltheten Svartisen står nå i fare for å bli stykket opp for å lageisbiter til gourmetrestauranter på andre siden av kloden.

Talsperson Une Bastholm i MDG. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix 

meninger

Det er til å få hakeslepp av: Flere tusen år gammel is fra en isbre som er på rødlista over truede naturtyper, og i tillegg er en av Nordlands viktigste turistattraksjoner, skal selges som et luksusprodukt.


11 kvadratkilometer isbre smeltet bort hvert år

Totalt 326 kvadratkilometer av norske isbreer er blitt borte på 30 år, viser en kartlegging.

 

Man trenger ikke være spesielt miljøinteressert for å skjønne at dette er hinsides all fornuft. Når vi også vet at isbreene bare i fjor trakk seg tilbake hele 33 meter, betyr det at norske isbreer allerede er kritisk truet.

Derfor ber jeg nå miljøminister Elvestuen om å gi et sterkere nasjonalt vern av Norges isbreer.

Den enkelte kommune kan ikke ta ansvaret alene i slike saker. Vi har et hull i vernet av rødlista naturtyper som isbreene, og det er utrolig at man ikke har tettet dette tidligere.


Sveriges isbreer smelter raskt

Isbreene i den svenske fjellheimen smelter – i likhet med norske – i rask takt. En isbre som lå mellom landene har forsvunnet helt på den svenske siden. 

 

Nå har miljøministeren og Venstre mulighet til å gjøre noe med dette, og vi håper de griper sjansen før det er for sent.