Debatt

Vern om ytringsfriheten!

Nordnorsk forfatterlag registrerer med sterk uro og stor forundring at Oslo-politiet har siktet Black Box Teaters direktør og tre av kunstnerne bak forestillingen Ways of Seeing.

Tor Mikkel Wara gikk ut i permisjon etter at samboeren hans ble siktet i trusselsaken.   Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

meninger

Vinteren 2015 gikk medlemmer av Solberg-regjeringa i demonstrasjonstog, både i Paris og Oslo, under slagordet «Je suis Charlie» («Jeg er Charlie») for å markere sin avsky etter et blodig attentat mot et modig og sterkt satirisk magasin.


Black Box-sjefen vil sette opp omstridt teaterstykke på nytt

Teaterdirektøren i Black Box mener siktelsen mot henne og kunstnerne bak «Ways of Seeing» er et brudd på ytringsfriheten og vil sette opp stykket flere ganger.

 

Markeringen ble en viktig støtte til en utvidet ytringsfrihet med rett både til å provosere og krenke, og det ble stilt krav om at dette var noe alle som kom i søkelyset måtte tåle.

Men dette ser ikke ut til å være tilfelle i striden mellom Black Box og landets justisminister og statsminister. På grunn av sakens særpreg krever akkurat denne konflikten at politi og politikk ikke blandes sammen. Justisminister Tor Mikkel Wara har i avisinnlegg skrevet at teateret er «moralsk konkurs».


Kommentaren

Vi vasser i personlige tragedier

Det er bare ikke alle blant oss som har fortjent merkelappen.

 

Gjennom siste uke har Erna Solberg anklaget Black Box for å skape «uro». Var den oppsiktsvekkende siktelsen som kom på fredag et første skritt for å gjenopprette roen?

Om det noen gang har skjedd, må det være svært lenge siden politiet har siktet en teatersjef med krav om husransaking i en kunstnerisk organisasjon. På slutten av 1970-tallet ble ytringsfriheten den store taperen under aksjonene mot forfattere og journalister i den såkalte «listesaken».


Trine Skei Grande: – Jeg heier på kunstnere som tør provosere

Kulturminister Trine Skei Grande støtter kunst som tør å provosere og regner med at statsministeren fortsatt støtter tildelingen av midler til Black Box.

 

Dette kan også sies om samrøret mellom statsmakter med ulike roller for å stoppe bøker fra noen av etterkrigstidens fremste forfattere som Agnar Mykle og Jens Bjørneboe.

Vi er over 150 nordnorske forfattere, noen av oss tar også teateroppdrag. Vi jobber i en landsdel der innvandring, overvåking, etterretning og grensekryssende møter mellom ulike folkeslag er tema vi fortsatt må engasjere oss i.


PST bruker helgen til å gjennomgå analyser

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil i helgen gå gjennom analyser av materiale i etterforskningen av justisminister Tor Mikkel Waras siktede samboer.

 

En sterk og uinnskrenket ytringsfrihet er det viktigste verktøyet vi har i dette samfunnsoppdraget.