Nordlys og iTromsø melder om folk som leter fortvilet etter et toalett, og pågangen har vært stor – både i Ersfjorden og andre steder.

Seriøse og ikke fullt så seriøse turoperatører ønsker å tjene penger oppi alt kaoset, og her som ellers er det vel de useriøse som tjener mest og fortest. Mangel på regler og organisering er åpenbar.

Turistindustrien tviholder på at alt de gjør er innenfor allemannsretten og Friluftsloven, men er det tilfelle? Bør ikke våre myndigheter nå ta en kritisk gjennomgang av Friluftsloven av 1957, og eventuelt oppgradere den etter dagens forhold? Og hva med miljøvern og Miljøvernloven? Ifølge mediene er ferdselsåren opp til kjente steder som Prekestolen og Trolltunga den rene svinestien, med menneskelig avføring og dopapir tatt av vinden og dandert i busker og kratt.

I vårt lokalmiljø på Kvaløya er det ikke fullt så ille. Skjønt vi har da våre svin på skogen vi også. Her i området er Tromsø Villmarksenter den største turoperatøren, og turistkjøring med hundespann er hovedattraksjon om vinteren. Etter hvert har virksomheten her øket til flere hundre hunder – og virksomheten er omdiskutert blant grunneierne. Jeg legger ved et foto jeg tok på min eiendom (gård/bruksnr. 66/6) i desember 2018, der hovedløypa til Tromsø Villmarksenter fremstår som ei ”grøft” i terrenget.

Både min gode nabo og jeg ønsker denne virksomheten flyttet lenger vest i terrenget, så denne delen av myra får hvile i noen år. Men hva kan man gjøre, så lenge dagens tolkning av Friluftsloven er så til de grader til fordel for turistindustrien?