Minneord for Stein Sebastian Fredriksen (1963-2019):

– Takk for fargene du ga oss

Lars Åke Andersen har skrevet minneord om sin venn og tidligere kollega Stein Sebastian Fredriksen.

Stein Sebastian Fredriksen ble funnet død tirsdag. Han ble 56 år gammel.   Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

meninger

Jeg sto på ei brygge på Kvaløya, snøen letta og dagen så ut til å bli bra. Dagen så ut til å bli bra. Det var da det ringte i telefonen og den usigelig triste beskjeden som måtte gjentas før det gikk inn. Stein er borte. Stein er gått bort. Hæ?

Nyheten om Steins bortgang slo brått ned. Mange av oss i vennegjengen hadde kanskje ikke kjent hverandre uten Stein, raus og inkluderende som han var. Stein var glad i å invitere til mat, til julegløgg, Grand Prix-moro og til nyttårsfest. Hos Stein møtte man nye og spennende folk.


Stein Sebastian Fredriksen (56) er død

Markeds- og informasjonsrådgiver ved Hålogaland Teater, og Arctic Pride-sjef, Stein Sebastian Fredriksen, ble funnet død tirsdag.


Stein lagde mat mens han holdt i et vinglass og fortalte gjerne om da han bevegde seg inn i den skeive verden på 70- og 80-tallet. Da kjærlighet mellom menn var vanskeligere, men likevel ikke umulig. Tidlig ble han med i homobevegelsen, han var med å starte homoavisa Blikk og var medforfatter av boka «Det skeive mangfald». Engasjementet starta tidlig, Stein gikk foran og har åpna for oss som kom bak.

Stein Sebastian Fredriksen ble funnet død tirsdag denne uken.   Foto: Ronald Johansen

Etter hvert skulle denne urbane søringen havne i Tromsø, og det midt i snøvinteren 1997. Men han sto han av og fikk jobb som journalist i avisa Nordlys. Stein var en seriøs og allsidig avismann som hadde sin styrke i samfunns- og nyhetsjournalistikk. Jeg ble kjent med pressemannen Stein da jeg selv jobba i avisa, og må si at den roen og den menneskelige tilnærmingen han hadde gjorde at folk fikk tillit til han. Alltid grundig og seriøs.


Arctic Pride får kommunens kulturpris: - Årets viktigste bidrag til Tromsø som en raus, åpen og mangfoldig by

Hedersprisen, kultuprisen, kulturminneprisen, likestillingsprisen og idrettsprisen som kommunen deler ut hvert år ble overrakt under kommunestyrets møte onsdag.


Stein var glad i språk. Det, kombinert med reiselyst, brakte han ut i verden. Til Italia dro han i ung alder for studier og kulturopplevelser. I voksen alder sa han opp jobben i Nordlys og dro til Barcelona for å studere spansk. Hans forkjærlighet for Spania gjorde også at han samlet venner for feiring av 50-årsdag i nettopp Barcelona. Stein var morsom, ærlig, fargerik og kunnskapsrik.

SJEF: Festivalsjef Stein Fredriksen (midten) drar i gang paraden fra Strandtorget under Arctic Pride i 2016. 

Tilbake i Tromsø ble det både bartenderjobb, filmfestivaljobb og en periode som rådgiver for ordføreren. De siste årene jobba Stein Sebastian med informasjon og marked hos Hålogaland Teater.


Går mot rekordpåmelding til årets Pride-parade

Rundt 50 lag og foreninger har meldt seg på årets parade som går av stabelen lørdag. Selv oppfordrer festivalsjefen folk til å kle seg fargerikt.


Men mest av alt har han som leder i Fri Troms og festivalsjef vært aktiv med å bygge opp festivalen Arctic Pride i Tromsø til å bli en inkluderende folkefest. Han var ansiktet utad i en organisasjon som fikk med seg både idretten, korps og politikere til å gå skulder ved skulder med lærhomser, fargerike homoer på høye hæler, lesber og vanlige skeive i alminnelige antrekk.

Stein og festivalen hadde et motto – det var å feire mangfoldet, og når 6000 møtte opp på en kald novemberparade, kan man godt kalle det en suksess. Vi var alle så stolte.

Stein Sebastian Fredriksen under Arctic Pride i 2015.  Foto: Tom Benjaminsen

Stein hadde mange fasetter, og dette er noen fra hans litt lange, men alt for korte liv. Mest av alt var Stein en super venn, lett å snakke med og alltid oppmerksom og omtenksom. Han kunne mye, og mest av alt kunne han det å samle venner til samtaler og vin.

Her er festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen sammen med samarbeidspartnere i forkant av fjorårets Arctic Pride. Fra venstre bak: Trine Eilertsen (The Edge), Øyvind Alapnes (The Edge), Veronika Løveng-Hansen (Troms Fotballkrets), Trude Svardal (styremedlem i Arctic Pride), Ida Kristin Romsøe (The Edge), Vilde Fjeldheim Wold (Tvibit), The -Alyxander F. Riise (styremedlem i Arctic Pride) og Daniel Fohr (styremedlem i Arctic Pride).  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Nå skal vi ta vare på hverandre og det han etterlater oss av gode minner. Stein er gått bort. Takk for den fine tida vi fikk i lag. Vi har mista en god venn, regnbuen har fått en ekstra farge.