Leder:

«Er det bevisst uredelighet fra Frp, eller er de bare stokk dumme?»

Aprilsnarr-tradisjonen har blitt kjedeligere og kjedeligere med årene, og mandag var det kun to nettsaker som pirret min interesse.
meninger

Den ene gikk ut på at Frps tidligere justisminister, Per Sandberg, sammen med ny-kjæresten Bahareh Letnes skulle delta i «Charterfeber», ifølge TV3. Fiffig spøk, tenkte jeg.

Den gang ei. Så merkelig som verden har blitt i justisministerlauget, viste nyheten seg altså å være sann. Saken frembragte imidlertid bare skuldertrekk blant folk, og det er kanskje ikke så rart. Sandberg har allerede blitt en irrelevant eks-politikerkjendis, og sammenlignet med skandalen Tor Mikkel Waras samboer er mistenkt for, virker uansett alt annet fullstendig normalt.

Frp har nå hatt flere justisministre enn Høyre etter krigen. Dette til tross for at de bare har vært fem og et halvt år i regjering, mot Høyres 22. Det sier en hel del.

Den andre antatte fleipen var det Frp selv som presenterte på sin nettside. På en video skrøt de nemlig av at Frp nå har fjernet NRK-lisensen, og Silje Hjemdal og Morten Wold demonstrere dette ved å rive en giro i to. Høhø, den gikk jeg nesten på, husker jeg at jeg tenkte.


Fra sidelinja:

Den blinde flekken. – Er bompengene i Ishavsbyen Tromsø en slik sak?

Tidligere ordfører Herman Kristoffersen kommenterer bompengedebatten.

 

Jeg hadde nemlig i min villeste fantasi ikke kunnet forestilt meg at noen ville lage noe så dumt i fullt alvor. Lisensen går – som de fleste vet – bare over til å finansieres over skatteseddelen, uten noen antydninger om kutt for rikskringkasteren. En feiring ville derfor vært nærmest surrealistisk.

Heller ikke denne gang viste det seg å være aprilsnarr. Videoen var lagd i fullt alvor. I stedet for et stort «haha» til dem som gikk fem på, måtte ledelsen ut og beklage.

Selv Frp’s fylkesleder i Troms og Finnmark, Odd Eilert Persen, reagerer på dette. Han sier til Dagbladet at han forstår at Frp ikke får gjennomslag for sin primærpolitikk når det gjelder NRK, men reagerer på at den nye finansieringsmodellen fremstilles som en seier av eget parti.

Kommentarfeltet var heller ikke nådig: «Hva pokker er det dere driver med? Fremstiller dette som en politisk seier, når dere gjør det dyrere for folk å se på TV? Dette var tidenes sleipeste frekkis som ble gjennomskuet umiddelbart», skriver en.

Når så initiativtakerne skulle legge seg flate, hadde de ikke helt bestemt seg for hva de skulle skylde på. Først gikk forklaringen til Morten Wold (Frp) ut på at de ikke «visste om» finansieringsmodellen.

Wold er for øvrig mediepolitisk talsmann for Frp, og har jobbet for Fremtiden, Bygdeposten og Se og Hør, i tillegg til elleve år i Drammens Tidende. Å hevde at man ikke visste hvor pengene fremover skulle hentes, er totalt absurd. Manglende medieerfaring kan man heller ikke legge til som formildende omstendighet.

Senere forsøkte han seg på en «spinn»: «Vi har dekning for det vi sier fordi lisensen blir borte, men vi ville ikke spilt inn videoen på den måten hvis vi hadde kjennskap til hvilken finansieringsmåte som ville bli valgt».

Er fyren stokk dum eller er dette bevisst feilinformasjon? Hvis man sitter i regjering og har tilgang til alt av beslutningsdokumenter, kan man vanskelig tro at finansieringsmodellen kom som en bombe. Særlig ikke for en som er mediepolitisk talsmann i partiet. Så lite begavet ville det ikke være mulig å være, og samtidig sitte på Stortinget.

Dette er snarere bevisst løgn for velgerne – i håp om at de skal være for dumme til å se gjennom dette. Kommentarfeltet vitner imidlertid om at velgerne er smartere enn de antok.


Håpløs løsning for Troms Kraft

Troms fylkesting skal i løpet av de neste månedene ta en endelig beslutning om hva som skal skje med fylkets eierskap i Troms Kraft.

 

Strategien Wold har valgt er farlig, og direkte umoralsk. Bevisst feilinformering av folk er noe vi kjenner veldig godt fra det amerikanske, høyreekstreme nyhetsorganet Breitbart. Denne var i stor grad med og bidro til at Trump vant valget.

Noe annet som bidro i samme retning, var russernes enorme propagandaapparat i sosiale medier, som bevisst gikk inn for å mislede velgere i både Brexit- og USA-valget.

Tanken er selvsagt at man skal farge synet til mindre kritiske sjeler, og drive dem til valgurnene på falske premisser. Dette skaper ikke bare forvirring om hva som faktisk er sant – dypest sett er det med og undergraver vårt demokrati.

Fra ytterliggående konspirasjonsdrevne ekstremister på høyre- eller venstresiden, ville man kunne forvente slikt. Fra et regjeringsparti er det komplett galskap.

Odd Eilert Persen (Frp) har fullstendig rett i sin analyse. Frp har ikke vunnet noen seier i denne saken. Selvsagt kan man ha behov for å feire en seier nå og da, når man i fanesak etter fanesak ikke vinner fram, og den ene ministeren etter den andre dummer seg loddrett ut i offentligheten.

Bompenger har det blitt mer av og miljøtiltakene har tiltatt med dem i regjering. Mulla Krekar nyter sitt femte år på rad i Norge, under den sjette justisministeren fra Frp. Å innfri løftet om at man skulle fjerne NRK-lisensen, ville i så måte vært en kjærkommen nyhet for deres skadeskutte troverdighet. Hadde det bare ikke vært for at dette i praksis ikke er sant.

Enda godt at reaksjonene også kommer fra egne rekker – Frp er nemlig bedre enn dette.


Kommentar:

Jubileet ingen feiret

Hvordan kan det ha seg at 30-årsjubileet til den største tekniske omveltningen i nyere tid ikke får noen markering?