Debatt:

Ei bygd i isolasjon

Nå kan vi spørre oss hvem som har ansvaret for at isolasjonen ikke skal føre til tapte arbeidsinntekter, nødvendig helsestell og forsyninger.
meninger

I skrivende stund er fylkesvei 293 til Jøvik stengt på grunn av skredfare. 70 mennesker som bor fast i Jøvik og på Olderbakken på nordsiden av Holmbuktura er totalt isolert og har vært det siden fredag. Og, det er ingen offentlig hjelp å få for folk som har arbeidssted utafor bygda. Hjemmetjenesten som har tilholdssted i Lakselvbukt får heller ikke hjulpet med det nødvendige for de innesperrede, og ingen kommer seg på butikk for å handle mat.


Flere veier i Tromsø fremdeles stengt på grunn av snøskredfare

Det heftige snøfallet i helga har bydd på utfordringer både på fastlandet og på Kvaløya. Problemene fortsetter onsdag morgen.

 

Nå kan vi spørre oss hvem som har ansvaret for at isolasjonen ikke skal føre til tapte arbeidsinntekter, nødvendig helsestell og forsyninger. Tromsø kommune sier at de kun har ansvar dersom det er akutt fare for liv og helse. Tromsø kommune har heller ingen beredskapsbåt som kunne vært brukt til å hjelpe befolkningen noe jeg personlig syns er urovekkende.

Jeg leser at på Arnøya er beredskapsbåt i aktivitet like etter at veier blir stengt og at den da går en fast rute. Hvorfor har ikke Tromsø kommune en slik ordning? Harstad kommune trår også til og hjelper folk som blir innesperret når veien til Aun er stengt.

Når det gjelder informasjon til de som er berørte så skulle man tro at kommunen i sin beredskapsplan kunne ha varsling på sms til befolkningen som en forutsetning. I radioen er stenging av Holmbuktura nå faktisk helt utelatt som trafikkmelding. Avisene kan ha informasjon, men det hjelper lite når ingen får aviser. Vi bruker Facebook flittig, men det er mange beboere som ikke bruker dette. Sms-varsling ville nådd alle beboerne.

Nå er veien stengt på grunn av skredfare og det er bra. Dersom det nå går skred etter et stort snøfall, kommer veien til å bli stengt enda mange dager, for det tar tid å rydde opp.

Folket på nordsida av Holmbuktura må ennå leve med en slik usikkerhet i mange år. Selv om det til neste år blir radarovervåking med automatisk nedstengning, kan veien fortsatt bli stengt i mange dager når det går skred over veien. Tromsø kommune må nå finne en løsning for befolkningen.

Skaff til veie en båt, for det er faktisk det eneste alternativet. En båtforbindelse mellom Jøvik og Breivikeidet/Svensby kunne vært et alternativ, men en forbindelse fra Lakselvbukt til Holmbukt ville vært å foretrekke.