Kommentaren:

Det store påskemysteriet: Hvorfor folk finner på å dra ut av byen

Drar man ikke ut av byen i påsken, er man nærmest for Julian Assange å regne – Wikileaks-mannen som stengte seg inne på den ecuadorianske ambassaden i 7 år, og ble båret ut av politiet – likblek og hinsides lite duggfrisk.
meninger

Alle husker den klassiske plakaten med bildet fra Vietnamkrigen med påskriften «Why?». Akkurat samme følelse av meningsløshet gjør seg gjeldende når folk fra Tromsø reiser ut av byen for å stå på ski.

Målselv Fjellandsby er nok en gang fullbooket i påsken, og det er Tromsø-folk som står for hoveddelen av besøket. Tromsøværinger trekker ut av trengselen til et sted hvor det er enda mer trengsel – til små hytter og overbefolkede slalåmbakker. Tendensen finner man ikke bare her – over hele landet er det slik at når høytiden nærmer seg, trekker nordmenn ut fra byene og inn i de peisvarme koiene på fjellet.

Er man i det daglige omgitt av kun asfalt, og det eneste man får oppleve av snø er surklingen fra slapset som har trengt seg inn i de alt annet enn vanntette vinterskoene, ville en slik utfart være mer enn forståelig. For noen som bor i Tromsø er det nærmest absurd.

Tromsø har bommet på en hel del områder når det gjelder byutvikling, men er det noe man virkelig har fått til her, er det å legge til rette for skigåing. Alle som husker rabalderet rett før valget i 2015 – da Arbeiderpartiet fikk vedtatt, og senere gikk tilbake på, å gjøre en bit av Tromsømarka om til boligområde – skjønner at dette er noe vi tar på alvor. Lysløype langs hele øya er noe av det vi er mest stolte over å ha. Og som om ikke det er nok, har vi det praktfulle NM-anlegget ved Storelva samt plenty med muligheter i Tromsdalen.


Kommentaren:

«Av alle høytider som finnes, uansett religion, tror jeg påsken er der man har sauset det mest sammen»

Påsken er en endeløs rekke med ting du ikke kan forklare sammenhengen mellom, skriver Stig Jakobsen.

 

Målselv Fjellandsby kommer rett nok med snøgaranti til Tromsøværingene, men å love snø blir omtrent like vågalt som å spå at Barcelona kommer til å gjøre det godt i år, eller at det denne sommeren blir varmt i Marokko. Snøgaranti ville da Tromsø kunne kommet med til turistene selv midt i mai – uansett år.

Og når noe er fullbooket, er det en annen ting man også er garantert – overfylte slalåmbakker. Det trenger man da ikke reise lengre enn til Kroken for å oppleve. I Tromsø har man i tillegg en bakke som ikke er belemret med kø, og som attpåtil er landets billigste – Bak-Olsen. Kanskje ikke den største utfordringen for våghalsene, men likevel. Og skulle man ønske mer fart eller flere triksemuligheter, er Kroken på høyde med det meste i landet, kanskje til og med Europa.

«Ja, men man får jo ikke slappet ordentlig av når man er hjemme i feriene», sier mange. Mulig, men kan noen forklare meg hva som er så mye mer stresslindrende ved å sitte utallige timer i kø for å komme til og fra et sted hvor man bor oppå hverandre i dagevis, for å få oppleve «kolonnekjøring» i skitrekk eller lysløyper?

Er været dårlig, kommer attpåtil «brakkesjuka», hvor det eneste som forhindrer en fra å ta livet av hverandre er Yatzy eller Ludo, spill som er så kjedelige at du aldri en gang ville vurdert dem hjemme.

Noen forsøker å bøte på desperasjonen ved å gå på de lokale utestedene der. Du skjønner kjapt hvorfor du valgte å bosette deg i by, for å si det sånn. Tromsø er heldigvis så stort at du kan velge utesteder etter hvilke typer mennesker du trives best sammen med. På utestedene i Bardu, Andselv og Heggelia blir du eksponert for alle dem du normalt skygger unna, og som her ypper til bråk idet du skal til å forlate for kvelden. Og det hjelper heller ikke at seansen blir akkompagnert av DJ-er med forkjærlighet for «Absolut Afterski» og all annen musikk du har forsøkt å glemme fra 80-tallet.

Nei, la deg ikke lure – påskefjellet er en felle, med mindre det befinner seg så nært at du kan slenge deg på sofaen i din egen stue ti minutter etterpå. Jeg skal like å se den som etter påske vender tilbake fra Målselv Fjellandsby like uthvilt som det jeg klarer å få til fra Fagereng. Jeg tror til og med jeg skal klare å svi av like mye penger som dem. Skihansken er kastet.

Kommentar

Hvor var du da NRK brakk staven?

Først mistet vi NRK-lisensen – torsdag kom det beskjed om at NRK også dropper vintersporten.