Debatt:

Kristendommens viktigste høytid blir trivialisert i iTromsø-kommentar

Stig Jakobsen skrev en leder i iTromsø den 13. april der kristendommens viktigste høytid blir trivialisert.
meninger

Men det er kanskje ikke bare dårlig at du blander alt sammen og serverer det på en kaotisk måte? Så hvordan henger dine spørsmål sammen? Hva er greia med påsken, Jesus og egget?

LES STIG JAKOBSENS KOMMENTAR: Hva kom først – Jesus eller egget?

ARTIKKELFORFATTER: Åsa A. Pahlberg 

Jesus: Vi kristne har i vår tro på Jesus Kristus – et håp som er større enn alle Jekta i hele verden. Og større enn livet selv. Fordi den mannen, som levde for 2000 år siden, ikke bare lærte sine medmennesker å lytte til hjertet, å tilgi, og å være ydmyke, men han ble dømt til døden nettopp når jødene feiret sin påske. Påske betyr «å gå forbi». Når Jødene fortsatt var i Egypt ble dem fortalt å slakte et lam og stryke ut dets blod på sin dør, steke og spise det. Guds vrede gikk forbi dørene der blodet var tegnet og Israels barn gikk frie. Deretter førte Moses ut Israelitene fra Egypt. Skærtorsdag (skær = ren).


«Korsfestet» ungdom på Stortorget: – Hvis dere ikke gjør noe nå, så kan vi ikke tilgi dere!

Lange skygger av trekors ble kastet ned på Storgatas brustein onsdag. For framtidens ungdom finnes det ingen frelse – fra klimaendringer.

 

Jesus var sammen med disiplene for å spise påskelammet. Jesus vasket disiplenes føtter og sa dem skal tjene sine medmennesker. Ved påskemåltidet er det ritualer og ulike matretter som tjener til å symbolisere Guds forbund med sitt folk Israel. Dem har fått oppdraget til å frelse verden når Messias kommer. Jesus gir dem et nytt forbund; han tok brødet i sine hender, takket Gud, velsignet brødet, brøt det, ga det til sine disipler og sa: Ta og ét alle derav: for dette er mitt legeme, som skal gis for dere. Likeså, tok han velsignelsens kalk i sine hender, forkynte Guds miskunn, rakte kalken til sine disipler og sa: Ta og drikk alle derav: For dette er mitt blods kalk, den nye og evige pakts blod som skal utgytes for dere og for de mange til syndenes forlatelse.

Jesus ble dømt til å korsfestes og døde. Historien om hans liv sluttet ikke der. Da Jesus gikk sin død til møte helt frivillig, seiret kjærligheten over ondskapen. Korset som symbol vil minne oss om den seieren som står for evig. Kristus viste seg for sine venner og mange andre etter sin død. Han snakket med dem. Spiste med dem.


Kommentaren:

«Av alle høytider som finnes, uansett religion, tror jeg påsken er der man har sauset det mest sammen»

Påsken er en endeløs rekke med ting du ikke kan forklare sammenhengen mellom, skriver Stig Jakobsen.

 

Disiplene som var vettskremte av alt som hadde skjedd kom sammen og ba. En tid etter påske – så skjer pinseundret. Den hellig ånd blir gitt til alle disipler – en ånd som fikk dem å gå ut og fortelle verden hva de har opplevd. Egentlig kunne NRK like gjerne vise filmer om vennskap og kjærlighet. Egg og hare er gamle symboler på fruktbarhet og nytt liv. Kirkens budskap til oss handler om det nye livet i Kristus som vi kan velge å følge. Guds kjærlighet trenger et svar fra oss. Kjærlighet inneholder bestandig et valg fordi den må være frivillig for å leve og vokse (akkurat som mellom oss mennesker). God påske!