Debatt:

Stig Jakobsens totale bomskudd

Vi er bekymret over de varslede kuttene innen helse- og omsorgssektoren i Tromsø kommune.

Uenige med Stig Jakobsen: Bjørn-Gunnar Jørgensen og Kristoffer Kanestrøm i Tromsø Frp. Foto: Ronald Johansen 

meninger

Flere av de enorme kuttene som er lagt fram vil ta ned kvaliteten i omsorgen for syke og sårbare mennesker og gjøre arbeidshverdagen tøffere for de ansatte. Det kan vi ikke være med på. Derfor gikk vi ut i iTromsø før påske og sa tydelig at vi heller vil kutte i oppgaver som ikke er lovpålagte.

På spørsmål fra journalisten som intervjuet oss nevnte vi Hålogaland Teater og Arktisk Filharmoni som eksempler på ikke-lovpålagte oppgaver. Men eksemplene er mange flere, og det var ikke vår hensikt å ta de to nevnte spesielt. Vi ønsker rett og slett en gjennomgang av alle ikke-lovpålagte oppgaver som kommunen bruker penger på. Så vil vi foreta kutt i slike oppgaver og verne om sykehjemmene våre.

Dette gode budskapet har fått Stig Jakobsen til å blåse seg opp. Den vanligvis nokså treffsikre sjefredaktøren fyrer i sin lederartikkel tirsdag 16. april av en skikkelig salve mot oss, men han bommer fullstendig. Hele lederartikkelen er en så tynn suppe at Stig Jakobsen må støtte seg til både fanger på Bjørnøya, asylmottak i Afrika og sprit på bensinstasjoner for å få noe som ligner litt substans. Vi vet ikke hva dette har med helsekuttene å gjøre. iTromsø bør kunne bedre.

Stig Jakobsen hevder at Tromsø kommune vil tape penger på å kutte støtte til Hålogaland Teater og Arktisk Filharmoni. Det er tydelig at Stig Jakobsen har vært langt unna en kalkulator. Dersom man skal følge Jakobsens logikk, er det svært få steder det overhodet kan kuttes.

At kommunen kutter i tilskuddene til nevnte kulturinstitusjoner betyr jo ikke at de forsvinner – og det er slett ikke vårt ønske heller. Tvert imot setter vi pris på både HT og Arktisk filharmoni. Men vi mener at de som ønsker å gå på slike arrangementer faktisk må betale en høyere billettpris.

Altså; vi som er friske kan betale litt mer for våre egne kultur- og fritidsopplevelser, og så kan vi først og fremst bruke fellesskapets skattepenger til å ta vare på de menneskene som trenger pleie og omsorg. Og hvorfor skal forresten en billett på HT være kraftig subsidiert av det offentlige, mens de som drar på konsert på for eksempel The Edge må betale en billettpris som dekker alle kostnader?

Når Stig Jakobsen bruker ord som «kulturhater» tar han feil. Vi setter pris på kultur – særlig den brede nordnorske folkekulturen med revy, teater og festivaler. Selv finkultur synes vi er flott, men de som bruker slike tilbud må etter vår mening belage seg på å betale mer.

Samtidig som det skal kuttes kraftig innen helse og omsorg her i Tromsø, vedtok formannskapet nylig å svi av 100.000 kroner på en folkefest i Narvik. Hadde iTromsøs sjefredaktør sittet i formannskapet ville han kanskje foreslått å bevilge et langt høyere beløp og håpet på å få det dobbelte tilbake i form av såkalte «ringvirkninger». Sånn sett er vi glade for at sjefredaktøren ikke sitter i formannskapet.

For Stig Jakobsen og iTromsø er det tydeligvis viktigere at teateret og orkesteret kan spille videre med kommunal støtte, enn at de eldre får beholde kvaliteten i sykehjemmene. Politikk handler om å prioritere, og Tromsø Frp vil alltid prioritere de viktigste og lovpålagte oppgavene først!