Kommunalkomiteen har levert innstillingen til endringer i Avhendingslova. Forslaget vil sette strengere krav til eiendomsmeglere, utbyggere og takstmenn. Det er på høy tid at denne bransjen blir stilt ansvarlig for den jobben de er betalt for å gjøre.

Lovverket har vært for dårlig, noe som har ført til et problematisk høyt antall tvister i forbindelse med kjøp og salg av bolig. Når lovverket er for dårlig blir det ofte en gullgruve for forsikringsbransjen, samtidig har forbrukeren lite å stille opp med når han blitt lurt.

Eiendomsbransjen består av både seriøse og flinke fagfolk, disse støtter også lovendringen fullt eller delvis. Problemet er i imidlertid at det uklare lovverket har blitt utnyttet av useriøse meglere, takstmenn, utbyggere, og forsikringsselskap.

Endringen i lovverket har ingen konsekvens for de seriøs aktørene, utenom at de nå vil konkurrere på like vilkår med dem som tidligere tjente store penger på juks.

Lovendringen vil ha konsekvenser for dem som har levert billigløsninger på nybygg, jukset med antall kvadratmeter, levert mangelfulle takster og malt over store skader. Du kan fortsatt selge en rønne, du må bare fortelle om det.

Ap lar seg diktere av aktørene som taper penger på et bedre lovverk, mens regjeringspartiene står fast på forbrukernes side.

Det er bemerkelsesverdig at Ap lar seg vippe av pinnen av dem som har skodd seg godt på et for dårlig regelverk rundt kjøp og salg av bolig.

Arbeiderpartiet skriver i innstillingen at de mener lovendringen må sendes tilbake fordi lovendringen har fått kritikk av bransjen selv. Men denne lovendringen haster, det burde vi være enig om uansett politisk tilhørighet. Jeg syns det er ulikt Arbeiderpartiet å ikke ivareta forbrukerperspektivet, det er også vanskelig å se partiets intensjon ved blindt å støtte de som ikke tjener på et bedre lovverk.

Takstmenn ønsker en viktigere rolle, og det er utelukkende positivt. I tillegg er forbrukerrådet enig i endringen, sammen med Huseiernes Landsforbund og flere.

Vi står på forbrukernes side i denne saken. Du som privatperson skal ikke lenger sitte igjen med svarteper dersom du har kjøpt hjelp av ekspertene i bransjen for kjøp og salg.

Det har vært mye kritikk av lovendringen, og det er som forventet når en bransje plutselig stilles økonomisk ansvarlig for produktet eller tjenesten de er godt betalt for å levere.

Til nå har ansvaret vært uklart og mange har tjent gode penger på det. Juks vil ikke lenger lønne seg, det vil straffe seg.