Debatt

Palestinerne trenger vår støtte

Folk i Gaza tørster. Folk i Gaza sulter. Folk i Gaza har ikke jobb.Folk i Gaza har ikke livsnødvendige medisiner. Folk i Gaza har strøm bare noen timer om dagen.

Drept: Den første helga i mai i år ble 25 drept. Fire av disse var kvinner. To babyer og en 12-åring mistet livet. Foto: AP 

meninger

Blokaden av Gaza har vart i 12 år. Gaza er omgitt av minefelt og piggtråd på alle kanter. Det er verdens største fengsel. FN har sagt at Gaza er ulevelig.

Fagforbundet mener at den norske regjeringen må legge press på Israel for å oppheve blokaden av Gaza.

Palestinere på Vestbredden blir fratatt sine hjem. Palestinske bønder på Vestbredden blir fratatt jorda si.

Den skammelige muren som Israel har bygd, skiller bøndene fra jorda si. De ulovlige israelske bosettingene blir flere og flere, større og større. Palestinernes område blir stadig mindre. Palestinske barn blir satt i fengsel.

Fagforbundet markerer 15. mai at det nå er 71 år siden Al Nakba – katastrofen som fordrev 750.000 palestinere fra hjemmene sine, og opprettelsen av den israelske staten.


Debatt:

Vi treng plass til hus, grøntområde og leikeplassar og vi treng armslag og luft som er fritt for støv

Vil bompengar kontrollere livet ditt? Svaret på det er nei. Tvert i mot.

 

I dag er det over fem millioner palestinske flyktninger. Å være flyktning skal ikke være en permanent tilstand. Det er en menneskerett å kunne vende tilbake til sitt eget hjem.

FN-resolusjon 194 ga palestinerne rett til å vende hjem eller få økonomisk kompensasjon. Felles for palestinerne er at de ønsker å vende hjem, men det tillater ikke Israel. Fagforbundet krever at flyktningenes rett til retur respekteres.

Protestmarsjene på Gazastripen, The Great Return March, som startet 30. mars i fjor, handler om palestinernes rett til frihet og et hjem å vende tilbake til. Siden den gang har 279 palestinere blitt drept og over 30.000 er såret. Den første helga i mai i år ble 25 drept. Fire av disse var kvinner. To babyer og en 12-åring mistet livet.

Den store marsjen er et initiativ fra palestinerne for å få verdens oppmerksomhet på deres rett til å vende hjem og at Gaza er ulevelig.

Palestinerne trenger vår støtte. Verden må få vite hva som skjer under Israels okkupasjon.

Den norskledede internasjonale observatørstyrken i Hebron (TIPH) på Vestbredden ble kastet ut i februar i år, fordi Israel ikke vil ha vitner. Observatørstyrken har vært i byen i 25 år og har bidratt til avspenning. Etter utkastelsen av TIPH vil det ikke lenger være noen som kan rapportere om det som skjer, akkurat slik statsminister Netanyahu vil ha det.


Kan vi leve av helsenæring?

For å innfri folks forventninger om et langt og godt liv og økt kvalitet i helsetjenesten, trenger vi en innovativ helsenæring som kan utvikle enda bedre medisiner, tjenester og behandlingsutstyr.

 

14–18. mai går Eurovision Song Contest av stabelen i Tel Aviv. Det er verdens største musikkshow og har rundt 200 millioner TV-seere. Til de som mener at man ikke skal blande musikk og politikk, vær klar over at dette er Israels forsøk på å normalisere okkupasjonen og ta oppmerksomheten bort fra krigsforbrytelsene. Ikke la dere bruke av israelernes propaganda-maskineri.

Fagforbundet stiller seg solidarisk med palestinske kunstnere, kulturarbeidere og alle andre som oppfordrer til boikott og svart skjerm under disse sendingene.