– I år fikk ikke russen eget russetog, og kanskje er det like greit

Viljar Sæbbe setter spørsmålstegn ved russetogets verdi.

VAR ALT BEDRE FØR? Viljar Sæbbe mener det gjelder når det kommer til russetogene. Dette bildet er fra 17.mai 2017. 

meninger

For russetoget i Tromsø har rett og slett blitt et konsept uten mål eller mening. Hva skjedde med russetogene jeg selv fikk oppleve som barn i Tromsøs gater, hvor russestyrene hadde samarbeidet for å skape et sammenhengende tema med underholdende konsepter? Russetogene var blant høydepunktene hver 17. mai. Både barna, men også de voksne så underholdningsverdien i toget.


Russen får ikke eget 17. mai-tog, inviterte heller barn til treff i bukta

Det var trangt om plassen da russen inviterte til barnas dag. Og viktigst av alt? Å skaffe seg flest mulige russekort.

 

Russetogene de siste årene har i beste fall vært umotivert, og det er ingen tvil om hvor skylden ligger. Russestyrene på de ulike videregående skolene i Tromsø har blitt en popularitetskonkurranse. Majoriteten av dem som velges inn til styrene stiller til valg fordi det medbringer status i russetiden, og de samme styremedlemmene mangler motivasjonen til å gjøre russetogene til en uforglemmelig opplevelse. Resultatet sier seg selv: et russetog satt sammen på 17. mai uten en plan.


17. mai-programmet:

Vil ikke ha brannbiler i folketoget eller russebiler i gatene

Årets 17. mai-feiring ligner fjorårets bortsett fra at russebilene og andre tunge kjøretøy er kuttet fra programmet.

 

Sittende igjen på skolene finner du dyktige og motiverte elever med organisatorisk kompetanse som blir usynlige i konkurransen med «skolens kuleste». Elever som hadde lagt ned innsatsen for å skape russetog som ikke ville blitt glemt, men som ikke peker seg fram i konkurransen med elevene som anses som populære. Og det er ingen tvil om at taperne er oss tilskuerne.


Dropper alle knuter som omhandler sex og alkohol: – Vi trenger ikke å gjøre som i resten av landet

Russepresident i Tromsø, Kongsbakken-eleven Birk Holstad, var ikke i tvil da det ble snakk om årets russ skulle holde seg på samme linje som fjorårskullet: – Det kommer jo ikke noe positivt ut av sånne knuter.

 

Min drøm er at russestyrene i fremtiden vil bestå av mennesker som har et brennende ønske om å gjøre russetogene til grunnlovsdagens høydepunkt, og at både barn, foreldre og andre tilskuere forlater toget med et smil om munnen. Men når dagens russ ikke klarer å organisere et ordentlig tog på tross av kjøretøyforbud, er utsikten fremover mørk.