Debatt:

«Til alle dere som lider etter et TIL -tap, kan dere være så snill og holde det for dere selv?»

Jo da, jeg forstår at fotball er uhyre viktig for noen, men dere trenger ikke fortelle hele verden det, gang, på gang på gang, flere ganger i uka.

Strømsgodsets Yacouba Sylla mot Tromsøs Onni Valakari under eliteseriekampen mellom Strømsgodset og Tromsø på søndag. Kampen endte med nok et tap for TIL.   Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

meninger

«Det gjør så ufattelig ondt. En time senere har dag blitt til natt, himmel til helvete» (Nils Jarle Sætre i Nordlys, etter at TIL hadde tapt en fotballkamp).

Til alle dere som lider all verdens kvaler etter et TIL-tap, kan dere være så snill og holde lidelsene for dere selv, eventuelt innenfor klanen eller familien?

ARTIKKELFORFATTER: Hallvard Birkeland  Foto: Tom Benjaminsen

 

Skjønner ikke at dere på død og liv må brette ut og dele alle sjelekvalene og ondtene deres med store deler av offentligheten. Jeg kan ikke forstå hvorfor det skulle være av offentlig interesse at Per, Pål og Kari blir syk etter at et lag har tapt en fotballkamp? Side opp og side ned fortelles den ene lidelseshistorien, verre enn den andre, ikke bare én gang, men hver bidige gang etter at dette laget har tapt en fotballkamp.

Å du verden hvor vondt det gjør, i sjela, i hjertet, i kjevemusklene, i samvittigheta og i stemmebåndene. Her står depresjonene, hjerteinfarktene og lammelsene i kø.

Jeg har et godt råd til dere alle: Søk hjelp før det er for sent; profesjonell hjelp hos vårt utmerkede helsevesen.

Jo da, jeg forstår at fotball er uhyre viktig for noen, men dere trenger ikke fortelle hele verden det, gang, på gang på gang, flere ganger i uka.

Og for all del. La nå TIL få lov til å rykke ned i ro og fred. Det kommer til å gå helt fint! Jobben din vil bestå, befolkningstallet vil øke, kultur og utelivsbyen Tromsø vil fortsette å blomstre, jula kommer som bestilt, flyplassen vil ikke bli nedlagt, heller ikke universitetet, regjeringa eller NRK.

Og til alle som livnærer seg av å skrive om elendigheta (de kaller seg sportsjournalister): Neste gang TIL taper holder det med følgende notis: «TIL tapte i går sin kamp i eliteserien med sifrene 4-0.»

Jeg trenger ikke fem avissider med kampanalyse, dommeranalyse, baneanalyse, publikumsanalyse, væranalyse, cornerstatistikk, treneranalyse, fotballskoanalyse, draktanalyse, lønnsanalyse, klubbanalyse, kriseanalyse, spillesystemanalyse, innbytteranalyse, «på benken-analyse», salgs- og kjøpsanalyse, osv. osv.

Det er nå jeg hører stemmen fra folkedypet: «Greit, men kan du ikke bare hoppe over sportssidene, slå av TV-en og nettet, så slipper du alt dette maset». Hadde det bare vært så enkelt i vår gjennomdigitaliserte verden. Det har nemlig etter hvert blitt en slik mengde og et slikt trykk på denne fronten, at det rett og slett ikke lar seg gjøre å slippe unna. Da måtte jeg nesten melde meg ut av verden, og det har jeg liten lyst til.

Og kom nå ikke for all del med leksa om at «dette er stoff som FOLKET forlanger, derfor er det godt stoff». Folket? I Tromsø bor det 75.000 mennesker, 3.000 av disse går på fotballkamp for å se TIL hver 14. dag.

Jeg trenger heller ikke bli fortalt, om og om igjen, at av alle uviktige ting, så er fotball det viktigste.

Og til dere som nå fikk akutt skrivekløe: Spar dere bryet! Bruk heller energien på å bli frisk! Gå til legen!