Debatt:

Røyking er fortsatt den viktigste enkeltårsaken til at folk dør for tidlig

31. mai er alle gledesdreperes dag – og ja, nå er jeg din gledesdreper, om du er blant dem som koser deg med en røyk.

  Foto: Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB Scanpix

meninger

Tidligere tiders gleder og sosiale samlingspunkter er blant dagens største synder. Det er morsomt å tenke på at tidligere tiders møterom gjerne var fylt med røyk. Ved bursdager og høytidsdager satte vertskapet ut sigaretter på bordene slik at gjestene kunne forsyne seg fritt. Flyselskapene hadde store vedlikeholdskostnader med ventiler i friskluftanlegget som ble tette på grunn av tjære fra røyking om bord.

Tidene har endret seg, og takk og pris for det. Bare tolv prosent av oss røyker fast. Likevel er røyking den viktigste enkeltårsaken til at folk dør for tidlig i Norge. Røyking er også den viktigste årsaken til sosiale helseforskjeller. Sorry Jonas, det er ikke Høyre som er hovedårsaken til sosiale helseforskjeller, det er røykesuget som er den skyldige!

Det har vært en imponerende nedgang i antallet som røyker hver dag. På ti år har andelen falt fra 21 prosent til 12 prosent. Den sosiale forskjellen kan vi se ved at det bare er fem prosent av dem med høgskole eller universitet som røyker, mens blant dem som kun har grunnskole er det 24 prosent som røyker.

Nedgangen i antallet som røyker er en av de viktigste årsakene til at gjennomsnittlig levealder har økt hvert eneste år siden andre verdenskrig.

Jo da, jeg vet at det kan være vanskelig å slutte. Jeg tror likevel det er mulig å slutte for de fleste som ønsker det. Danmark har begynt å tilby storrøykere hjelp til å slutte å røyke. Vi ser nå på hvilke erfaringer danskene har med dette tilbudet, og vurderer å sette i gang tilsvarende tilbud i Norge.

Tobakk tar livet av 5,4 millioner mennesker hvert år, som følge av lungekreft, hjerte- og karsykdommer og andre lidelser. Vi må alle bidra til å få redusert til så nært null som mulig.