Debatt:

Ønsker å etablere eget galleri for lokale kunstnere

Hallvard Birkeland mener at Tromsøs kunstneriske identitet har ligget for lenge i det skjulte

Hallvard Birkeland i Stiftelsen Tromsø Gamleby ønsker etableres et galleri for byens lokale kunstnere.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

meninger

Tromsø liker å profilere seg som kulturbyen, og det med rette, etter min mening. Med tanke på beliggenhet og størrelse, har Tromsø et kulturtilbud, både hva gjelder kvantitet og kvalitet, de fleste norske byer bare kan misunne oss.

Det at det kommer store internasjonale artister til byen, er selvsagt både spennende og inspirerende, men jeg er også opptatt av at vi ikke må la våre egne profiler gå i glemmeboka.

Tromsø by har opp gjennom årene fostret mange dyktige kunstnere, innenfor ulike kunstneriske sjangere. Jeg skulle ønske at byen med glede og stolthet kunne vise fram disse kunstnerne, både for byens egen befolkning og for våre besøkende.


Slik blir programmet for byjubileet – lover folkefest tre dager til ende

Når bursdagsbarnet Tromsø skal feires i juni, er det med et rikt program som går over tre dager.

 

Tromsø har i høyeste grad sin egen, sterke kunstneriske identitet, men til nå har den etter min mening ligget altfor lenge i det skjulte. La oss forekempel se noe nærmere på de av våre kunstnere som har brukt penn, blyant og pensel i formidlinga av sin kunst:

Tromsø har i sin midte en av Norges beste avistegnere. Jeg tenker selvsagt på Odd Klaudiussen. At bildene hans henger på Stortinget og Ølhallen, er vel og bra, men nå er det på høy tid at byen kjenner sin besøkelsestid og får på plass et eget Klaudius-galleri.

Opp gjennom historien har byen fostret svært mange dyktige kunstmalere/billedkunstnere. Det er nok å nevne navn som Berg, Haakø, Mack, Bjørndalen, Ingebrigtsen, Nordin og Bockelie. (Det finnes mange, mange flere, alle nevnt ingen glemt).


Donerer gamle skatter til nytt bymuseum: – Dette må i alle fall ikke havne på dynga

Tre søstre gir gamle møbler, instrumenter og gjenstander fra barndomshjemmet til Stiftelsen Tromsø Gamleby.

 

Jeg skulle ønske byen kunne etablere et eget galleri som viser et utsnitt av produksjonen til samtlige tromsømalere, levende som døde. Gjerne kombinert med et eget rom, der dagens unge tromsø-kunstnere kunne få vist sin kunst på omgang.

Jeg vil også slå et slag for et eget anegalleri, som viser historiske portretter av folk som har bidratt til byens utvikling i stort og smått.


Tre nordnorske kunstnere invitert til Italia

Neste uke åpner Marit Bockelie, Kine Hellebust og Karl Erik Harr sin nye utstilling i Ravenna.

 

Før vi alle tar en velfortjent sommerferie, vil jeg gjerne stille kulturavdelinga i Tromsø kommune og Tromsø fylkeskommune følgende spørsmål:

Hva vil dere gjøre for å få etablert disse galleriene? Håper dere vil svare gjennom avisa.