Erna Solberg og Siv Jensen jobber for å redusere ditt kjøttforbruk. Dette fortalte statssekretær Sveinung Rotevatn i Klima- og miljødepartementet da jeg møtte han til debatt om flyskam i NRK 7. mai.

Ifølge statssekretær Rotevatn er lavere kjøttforbruk et av regjeringens tiltak for å redusere norske klimagassutslipp. For som Rotevatn sa, hvis vi følger statens kostholdsråd og halverer kjøttforbruket, vil vi sannsynligvis redusere norske utslipp tilsvarende dobbelt så mye som fra luftfarten i Norge.

Vi i Framtiden i våre hender er svært positive til dette initiativet fra regjeringen. Med bare små endringer i menyen hos folk flest, kan vi få et mye mer klimavennlig kosthold. Sunnere er det også.

Det finnes en rekke virkemiddel som kan brukes for å få ned kjøttforbruket. Strengere regulering av landbruket, belønning av kvalitet fremfor kvantitet, mer støtte til bønder som driver bærekraftig, forbud mot å selge mat med tap for å unngå dumping av priser, for å nevne noen.

Så hvilke tiltak er det Erna og Siv har iverksatt for å kutte norsk kjøttforbruk? Nei, det sa Rotevatn ingenting om. Så da blir det kanskje med praten?