Minneord:

Arne Pettersen – sanger og optimist

TIL MINNE: Arne Pettersen i sitt rette element – fra en sangøvelse på Sjømannsskolen i november 2018. – Det er slik vi husker ham – en munter mann med et stort og vennlig smil om munnen.   Foto: Privat

meninger

«Sangen har lysning» skrev Bjørnstjerne Bjørnson. Arne Pettersen, vår kjære sangerbror i alle år, var en bekreftelse på akkurat det gjennom sitt lange virke som korsanger i Tromsø. Ja, for ingen hadde sunget lenger i Tromsø Arbeiderforenings Mandskor enn nettopp Arne som døde den 29. mai 2019, nesten 91 år gammel.

På sangøvelsene på Sjømannsskolen var det stadig muntre og oppbyggende kommentarer fra denne vår gode og blide 2. tenor. Selv om helsen skrantet de siste årene hadde Arne flere delmål han satte seg: Ett av dem var å få sunget sin 70. julekonsert i Tromsø Domkirke. Han fikk sitt ønske oppfylt da koret den 16.12.2018 sang inn julen for Tromsøværingene med NRK til stede. En tradisjon koret har hatt hvert eneste år siden 1949. Arne var med på samtlige julekonserter koret har hatt i Tromsø Domkirke. Konserten i 2018 ble det siste sangoppdraget for Arne, og man kan i ettertid si at det var en verdig avslutning på et langt sangerliv.


Søndag holdt mannskoret sin 70. julekonsert på rad i Domkirka

Tromsø Arbeiderforenings Mandskor har holdt julekonsert hvert år siden 1949. Søndag holdt de i Domkirka deres 70. julekonsert.


Arne Pettersen fikk flere utmerkelser, blant annet medalje fra Norges Korforbund under Landsmøtet i 2018 for 75 år i sangens tjeneste. Det er vel knapt noen andre som har kunnet vise til så lang fartstid med aktiv korsang i Norge.

Arne ble født i Tromsø 26.06.1928, vokste opp i Bjørnøygata, og gikk folkeskolen på Gyllenborg. Han traff sin kone Maggi i 1948. De to giftet seg i 1958, og sammen fikk de døtrene Marit og Anne.

Han ble enkemann i 2013, og livet alene i rekkehuset på Elverhøy ble aldri det samme. Til tross for mange sykehusinnleggelser de siste årene nektet han å gi opp, selv etter at han flyttet inn på Heracleum. Det hevdes at korsang bidrar til å øke livskvaliteten til deltakende korister, og snille og hjelpsomme medsangere bragte Arne til og fra korøvelser de siste årene.

Arne var den fødte optimist. Ikke minst vil episoden fra en opptreden i Domkirken bli stående. Den aldrende Arne snublet på vei ned fra galleriet, rullet nedover trappen trinn for trinn til sangerbrødrenes forskrekkelse, og kom noe forslått med sin optimistiske og senere berømte kommentar fra gulvplanet: «Ja, e de’kkje de’ æ har sagt at æ ska trappe ner»


Arne (89) fikk 75-årsmedalje: Har sunget i samme kor siden 1945

– Jeg var 17 år og ukysset da jeg begynte. Så mye har skjedd siden da, sier Arne Pettersen og ler.


Arne Pettersen var i sitt rette element på sangøvelsene på Sjømannsskolen. Det er slik vi husker ham – en munter mann med et stort og vennlig smil om munnen.

Nå er hans stemme for alltid borte, men minnene om Arne Pettersen lever videre med Bjørnsons linjer:


«Sangen har lysning, og derfor den gyder

over dit arbejd forklarelsens skin;

sangen har varme, og derfor den bryder

stivhed og frost, så det tør i dit sinn».

Våre tanker går til Arnes familie, og vi, alle sangere i Tromsø Arbeiderforenings Mandskor gjennom mange tiår, takker for tiden vi fikk med Arne i koret.


Lader opp til sin 70. julekonsert på rad

Tromsø Arbeiderforenings Mandskor har holdt julekonsert hvert år siden 1949. Nå gjør de seg klar for årets konsert i Domkirka den 16. desember.