Debatt:

Hva ville kunstmuseets direktør si om noen rigget til et «opptrinn» på et av maleriene i hans utstilling?

Innleggsforfatteren reagerer på Nordnorsk kunstmuseums endringer på statuen av Roald Amundsen.

VILLE SKAPE OPPMERKSOMHET: Debatten har rast etter at det ble satt opp et flagg og en trekasse på Roald Amundsen-statuen. Foto: Preben Olsen 

meninger

Da jeg for noen dager siden så den flotte og majestetiske statuen av polarhelten Roald Amundsen være omkranset av en «trekasse», regnet jeg med at dette var en forskaling i forbindelse med en restaurering av sokkelen. Altså, en oppgradering av denne flotte Tromsø – signaturen.

Når vi nå vet at «kassen» er plassert der for å skape debatt om mangelen på kvinnelige stemmer i historien, må det bero på fravær av relevant dømmekraft? Når vi får vite at det hele er satt i regi av direktøren ved Nordnorsk kunstmuseum, blir det hele ytterst bemerkelsesverdig.

Gjelder ikke åndsverkloven like mye for statuer, byster, monument etc., som for andre kunstneriske former som skjønnlitteratur, musikk og – ikke minst – bildekunst med malerier og akvareller i spissen? Hva ville kunstmuseets direktør si om noen rigget til et «opptrinn» på et av maleriene i hans utstilling?

Med bakgrunn i disse kommentarene stiller jeg meg bak Gunnar Pedersens meninger slik de kommer til uttrykk i en artikkel i avisa «Tromsø» den 18.06.2019.