Hackingen av Roald Amundsen statuen har fått kritikk for å ikke være vellykket i sin sak. Noe jeg er helt uenig i. Hackingen har skapt debatt, den har gjort utstillingen mer kjent og det er nok få i Tromsø som følger litt med i avisa som ikke nå vet at Tromsø ikke har en eneste navngitt kvinnelig statue.

I det siste nummeret av Fett ble det skrevet om kvinner på sokkel. Det henvises til boka «Fast plass», hvor det står at hvem som kommer på sokkel er tilfeldigheter, og at de fleste skulpturene av kvinner har kommet opp etter 80-tallet og den feministiske bølgen på 70-tallet. Det stilles i artikkelen spørsmål om monument er passé … Jeg tenker at debatten i ettertid av «Like Betzy»-utstillingen har vist at det er noe med monument som provoserer. Jeg lurer også på om provokasjonen hadde blitt like stor om det var en kvinnelig statue som var hacket på Roald Amundsens plass? Handler dette om respekt for kunstneren og åndsverkloven? Eller handler det om at menns gode rykte ikke må fikles med, slik som #metoo blant annet avdekket?

Vi i Kvinnefronten gjennomførte 8. mai et stunt som kalles Kvinnehistorisk natt. Vi endret navnet på flere av gatene i Tromsø. Gata til Nordnorsk Kunstmuseum fikk navn etter Betzy. Vi som deltok fikk høre at det snart skulle være åpning av utstillinga «Like Betzy» og jeg tenkte «Yes, endelig litt politisk kunst». Kunst endrer ikke samfunnet på et blunk, men det bidrar til debatt. Dessverre har politikere i ettertid hevda at kjønn må holdes utenfor debatten om hvem som skal hedres i det offentlige rom. Kjønn har til nå blitt holdt utenfor, og vi ser hvordan det har gått. Ingen navngitte skulpturer i Tromsø er kvinner. I Bergen har Oddny Miljeteig og Hilde Boberg Andersen fra SV tatt initiativ til et vedtak som slår fast at det skal reises fem monumenter tilegnet kjente kvinner de neste ti årene. Oslo har vedtatt at en skal rette opp kjønnsubalansen når det kommer til kvinnelige gatenavn. Vil Tromsø følge etter? Eller vil dette igjen bli opp til ildsjeler?

Til slutt vil jeg anbefale alle å ta turen innom «Like Betzy» – den er verdt å se! Og den byr på noen ubehagelige fakta.