Debatt:

Potensialet for verdiskaping fra kulturturisme er stort

Næringsministeren slår et slag for kulturen i reiselivssammenheng.

Næringsminister: Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix 

meninger

Vi reiser mer enn noen gang, i både inn- og utland. Bare i 2018 ble det foretatt 1,4 milliarder internasjonale reiser, dobbelt så mange som i 2000.

Samtidig har mange stor glede av reiseopplevelser basert på kultur, og to av tre utenlandske sommerturister i Norge oppgir kulturelle aktiviteter som «svært viktig» for sin reise.

Dette viser at Norge som reisemål bør by på mer enn fjord og fjell. Vi har et rikt og mangfoldig kunst- og kulturliv, med blant annet festivaler, museer og imponerende byggverk.

Norge er landet for Munch, Nidarosdomen, Kardemomme by og Peer Gynt, men også for Kygo, Sigrid og Harry Hole. Og for det råeste innenfor nordisk matkultur.


Eksplosiv økning i fiskebeslag – 869 kilo høyrygg av torsk tatt på Kilpis:

Smuglerne kommer fra registrerte turistfiskebedrifter

Totalt har tollerne i Troms og Finnmark beslaglagt over 6,3 tonn torskefilet siden nyttår. Det er nesten tre ganger så mye som i fjor.

 

I Troms er Ishavskatedralen en kulturattraksjon i dobbel betydning, med over 500 arrangerte konserter årlig. Dette benytter mange tilreisende seg av.

Kulturtilbudet kompletteres av Festspillene i Nord-Norge, filmfestivaler og den samiske festivalen Riddu Riddu i Kåfjord. Rockefestivalen Bukta tiltrekker seg mange med mottoet «Rock, øl og sjømat».

Kultur tydeliggjør Norges – og Troms – kvaliteter og særpreg i en stor verden. Når norsk litteratur, musikk eller arkitektur får gjennomslag, skaper det nysgjerrighet og viser fram Norge som kulturnasjon, men også som reisemål.


Vil vurdere å la miljøverstinger betale for strøm til cruiseskip

Cruisenæringen har lenge vært en av miljøverstingene når det kommer til klimagassutslipp. Nå ønsker havnestyrets leder at de skitneste båtene skal være med å betale for landstrømanlegg i havna.

 

Dette må vi ta på alvor. For reisen er verdifull for turisten, men også for norsk økonomi og norske reisemål. Kulturopplevelser kan skape uforglemmelige inntrykk, som får turistene til å komme tilbake.

Kultur kombinert med reiseliv kan bidra til økt besøk, et utvidet kulturtilbud, mer næringsutvikling og flere helårsarbeidsplasser over hele landet. Potensialet for verdiskaping fra kulturturisme er stort, innenfor både kultursektoren, reiselivet og andre næringer.

Derfor har regjeringen lagt fram en strategi for å styrke Norge som kulturdestinasjon. Strategien skal bidra til et bedre samarbeid mellom aktørene, mer kunnskap om kulturturisme og flere og mer tilgjengelige kulturopplevelser.

Vi skal lykkes ved å stimulere til flere bedriftsnettverk og mer forskning som involverer kultur- og reiselivsaktører. Som del av dette har Forskningsrådet for første gang øremerket 20 millioner kroner til forskning innenfor kulturturisme og reiseliv. Regjeringen skal også sikre en tydelig kulturdimensjon i Innovasjon Norges reisemålsprofilering.


Hotelldirektør om foreslått turistskatt: – Hvis noen synes en 20-kroning er for mye å betale på en reise til 20.000, får de heller bli hjemme

Tromsø-politikerne ønsker turistskatt, og får støtte fra hotellnæringa: – Bra for turistene og for byen, sier hotelldirektør Geir Blichfeldt.

 

Det kulturbaserte reiselivet har stort potensial, så lenge det utvikles innenfor bærekraftige rammer – både miljømessig, sosialt og økonomisk. Vi vil gjerne ta imot turister, men ikke for enhver pris.

For at kulturturisme skal lønne seg for alle involverte parter, må verdifulle natur- og kulturressurser og lokalsamfunn ivaretas på en god måte. Det er vi alle tjent med.