Debatt:

Sur klagesang fra Arbeiderpartiet

I avisa iTromsø hevder Ap-politikerne Bjørnar Skjæran, Cecilie Myrseth og Bjørn Inge Mo at regjeringen har forårsaket en luftambulansekrise i Nord-Norge. Det stemmer ikke.

Illustrasjonsfoto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix 

meninger

Ingen bestrider at det har vært utfordringer rundt operatørbyttet. Nettopp derfor har jeg fulgt saken tett gjennom det siste halvannet året. Min hovedprioritering har vært at operatørbyttet ikke skal gå ut over beredskapen, og det har vært igangsatt en rekke tiltak. Det er satt inn fire ekstra ambulansefly, og Forsvaret har stilt et helikopter til disposisjon. Alt for å sikre befolkningens trygghet i overgangsperioden mellom gammel og ny operatør.


Debatt:

– Hakk i plata bygger ikke tillit

Husker du luftambulansekrisen? Den som svekket beredskapen i Nord-Norge i fjor sommer. Den som regjeringen forårsaket og som helseminister Bent Høie lovet å ta seg av?

 

Den nye kontrakten med Babcock øker kvaliteten på tjenesten i nord, med nye kortbanefly på alle basene. De er utstyrt med det siste og beste av navigasjons- og sikkerhetsutstyr. Det er dette pilotene nå får opplæring i bruken av. I tillegg får luftambulansetjenesten i Norge for første gang et jetfly på Gardermoen som kan nå Svalbard og Nord-Norge, og som gir betydelig bedre responstid og mer plass til utstyr og helsepersonell.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix 

 

Så hevder Ap-politikerne at syke folk blir satt på rutefly på grunn av mangelen på ambulansefly. Helse Nord opplyser at alle pasienter med behov for luftambulansetjeneste har fått det, enten med fly eller helikopter.

Nøyaktig hva Arbeiderpartiet mener når de hevder at regjeringen forårsaket luftambulansekrisen, er noe uklart. For dagens modell, som innebærer at tjenesten drives av private aktører gjennom offentlige anbud, var det faktisk en Ap-regjering som sto bak.


Luftambulansetjenesten forlenger kriseplan for ambulansefly i nord

Luftambulansetjenesten forlenger kriseplanen for ambulansefly i Nord-Norge, ettersom treningen av besetningen har tatt mer tid enn forventet.

 

Ap-trioen bør øve litt mer før de fremfører en slik klagesang. Dette ble bare surt.