I vår lanserte Havarikommisjonen for Transport en kartlegging av fritidsbåtulykker i Norge i 2018. Kartleggingen viser at hver femte forulykkede i 2018 omkom etter at båten gikk på grunn eller kolliderte. Høy fart, moderat til tydelig ruspåvirkning og tussmørke kjennetegner ulykkene. Havarikommisjonen stiller det betimelige spørsmålet: Hvorfor velger folk å føre båt når de er ruspåvirket?

Båtføring og promille er en farlig kombinasjon. Med promille blir du en dårligere båtfører og du blir mindre beredt til å takle utfordringer som uforutsigbar sjø, lumske skjær og andre båtførere i krappe svinger.

Alkohol reduserer balansen, koordinasjonsevnen og reaksjonstiden din. Din kritiske sans svekkes. Du blir mer impulsiv og villig til å ta større sjanser. Promille reduserer også overlevelsestiden i vann. Berusede personer har større sannsynlighet for å drukne selv ved korte svømmeturer, noe som skyldes kombinasjon av dårlig dømmekraft og stort varmetap.

Til tross for advarsler mot alkohol på sjøen, velger hvert år folk å føre båt med promille. Det er et valg som påvirker deres egen og andres sikkerhet.

Derfor; kos deg på Karlsøyfestivalen, men husk å planlegge hvordan du skal komme deg hjem etter kveldens siste konsert. Hold deg edru hvis du skal ta båten hjem, bestill taxi eller sørg for overnatting på land hvis du skal drikke. Ekte kapteiner setter sikkerheten høyest, også når de har tatt seg noen festivalpils.