Debatt:

Vi må slutte å gjøre klimasaken så komplisert for folk

Jeg bryr meg ikke om du er idealist eller velger miljøvennlig fordi det lønner seg for lommeboken din.

Stefan Heggelund.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

meninger

Mange kan føle seg litt maktesløse når det kommer til klima- og miljøsaken. Betyr det egentlig noe hva du og jeg gjør? Hva må jeg gjøre for at det skal være nok?

Enkelte partier mener løsninger er å skamme seg til et bedre klima, andre mener at vi forbrukerne må skaffe oss mer forkunnskap om hvor bærekraftig det vi kjøper egentlig er, og dermed ta gode valg basert på det. Skal du bruke handlenett fremfor plastpose, er økologisk mat bedre for klima enn vanlig mat?

Jeg mener vi må slutte å gjøre dette så komplisert for folk. I verste fall fører det til irritasjon og passivitet. Klimasaken trenger det motsatte. Skal vi få med oss folk på en grønn omstilling, må det være enkelt for folk å ta klimavennlige valg, uansett hvor i landet de bor.

Derfor sier vi: Det må lønne seg å velge grønt. Vi må rigge politikken vår slik at det koster å forurense, og lønner seg å velge miljøvennlig. En slik klimapolitikk fungerer. I mars i år var for eksempel 6 av 10 solgte biler i Norge elbiler. Flere velger elbil fremfor fossilbil. Det er ikke nødvendigvis fordi flere har blitt idealister, men fordi det lønner seg.

På samme måte mener vi det skal koste for næringslivet å forurense, og at det skal lønne seg for bedrifter å omstille seg grønt. Her fortjener norsk næringsliv skryt. Små og store bedrifter i alle bransjer gjør nå endringer i sin virksomhet for å bli mer miljøvennlige. Både fordi skatter og avgifter gjør at det er dyrt å forurense, og at det stilles strengere miljøkrav fra forbrukere. De vet også at det er dyrere å vente. Klimakravene kommer ikke til å bli mindre fremover. Skal aktører være relevante på markedet i fremtiden må de kunne tilby grønne løsninger.

Politikere i regionene og kommunene bør også bruke den betydelige innkjøpsmakten de har til å prioritere løsninger som er bra for miljøet. Vi kan for eksempel ikke forvente at folk velger miljøvennlig transport hvis det ikke finnes noen reelle grønne alternativer.

Hvis du synes dette er kjedelige klimasvar fra Høyre og tenker at du har lyst på noe mer konkret du kan gjøre, er dette mitt enkleste råd: Høyre er imot sløsing. Ta godt vare på tingene og klærne dine, så unngår du overforbruk. Det er bra for lommeboka og bra for klima.

Vi bryr oss ikke om du er idealist eller velger miljøvennlig fordi det lønner seg – og slik tror Høyre vil skal lykkes med det grønne skiftet.