Debatt:

Mesterbrev er like bra som en mastergrad

leder: Anders Tørresen, leder Tromsø Unge Høyre. Foto: Privat 

meninger

Noe av det viktigste med en utdanning er å lære stoff som er relevant for arbeidslivet. Derfor må yrkesfagutdanningen bli mer praktisk rettet. Hvis man skal jobbe som elektriker er det viktigere å kunne koble ledninger enn å kunne analysere dikt. Teorien må bli mer yrkesrettet sånn at den er relevant for det yrket man skal ha senere.

Man må få jobbe mer på verksted hvis man går elektro og mer på kjøkkenet hvis man går restaurant- og matfag. Derfor vil Unge Høyre at elevene skal få mer praksis ute i bedriftene og at teorien skal være relevant og yrkesrettet.

Å få lærlingplass er avgjørende for yrkesfagelever. Lite er kjipere enn å ha gått over 12 år på skole, for å så ende opp uten lærlingplass og uten fullført utdanning. Unge Høyre vil sørge for at alle får lærlingplass og derfor må det skapes flere.

Det må gjøres attraktivt og lønnsomt for bedrifter å ta inn lærlinger. Derfor har Høyre i regjering økt lærlingtilskuddet med 21.000 kroner per kontrakt og det skal fortsatt økes.

I tillegg skal de offentlige som legger ut anbud stille krav om at lærlinger skal være med å bygge offentlige bygg. Alle skal ha muligheten til å få fullføre sin utdanning.

Yrkesfagene går i riktig retning, men de kan, og må løftes enda mer. Yrkesfag kommer til å være ekstremt viktig for verdiskaping i fremtiden og derfor vil Unge Høyre satse mer på yrkesfag.