Åpent brev til byens politikere:

«HAN VA PEISE FETTE GAL»

Småbarnsmor Carina Hansen er sint og har skrevet brev til byens politikerne etter en «uheldig» trafikal episode tidligere i uka.

Farlig barnehagevei: Carina Hansen har sendt et rop om hjelp til byens politikere i håp om å få en tryggere vei til barnehagen hvor sønnen Petter (3) går. (For ordens skyld: Bilen på bildet har ingenting med innlegget å gjøre.)  Foto: Privat

meninger

Beklager å måtte innlede i caps lock, men det er beskrivende for den presserende trafikksituasjonen på Håpet og i dag, mandag, kom episoden som fikk det til å bikke over.

Det hele hendte i krysset Ørnevegen/Rypevegen. Bare litt bakgrunnsinfo først:

Jeg er mor til to små, trafikalt ustabile barn. Vi bor i fortausfrie Rypevegen. Den største gutten vår går i Hvalrossen barnehage.

For å komme oss til barnehagen må vi først gå langs veikanten i Rypevegen. Barnehagen ligger cirka 50 meter nedenfor krysset Rypevegen/Ørnevegen. Det ligger faktisk tre barnehager der og det er mange familier fra Rypevegen, Stærvegen og Duevegen som velger å gå.

Problemet er at vi må krysse veien tre (!) ganger for å komme dit. Fortauet er nemlig på feil side av veien.

Først må vi krysse veien for å komme til fortauet. Deretter må vi krysse Lundefuglvegen. Så må vi krysse over fra fortauet og til barnehagen. Dette ble kanskje litt uoversiktlig. (Akkurat som trafikken i Ørnevegen.)

Det er mye trafikk i området. Og mye tungtrafikk. Mange lastebiler og vogntog velger å kjøre fortausfrie Rypevegen fremfor Ringvegen eller W.C.-vegen. Det gjør også Tromsø kommunes ansatte fra omsorgssenteret. Det er skumle episoder. Ofte.

De fleste sjåfører tror at 30-sonen på Håpet er en minimumsfartsgrense. Jeg ringer til bedrifter når jeg havner i farlige situasjoner med yrkessjåfører. Jeg har ikke ringt til kommunen enda, selv om jeg ser at de snakker i mobilen når de suser forbi treåringen min.

Denne mandagen var jeg på vei for å hente Petter i barnehagen. Jeg kom til krysset Rypevegen/Ørnevegen, der det kom en rekke biler kjørende på vei opp. Alle skulle svinge inn Rypevegen, så jeg gikk over veien.

Da kom en føkkings idiot og TOK EI FORBIKJØRING! Jeg gjentar: HAN TOK EI FORBIKJØRING. Jeg var ute på veien. Med barnevogn. Og denne førbainna kuken bare måkka på. Det er så sinnssykt. HAN VA PEISE FETTE GAL.

Jeg ble så steike førrbainna at jeg var så opptatt av å vise fingeren så høyt og tydelig og mye som jeg bare klarte, så jeg fikk dessverre ikke tatt registreringsnummeret. Den sjåføren burde vært tvunget til å ta buss for alltid.


Småbarnsmor Carina fortviler over farlig vei til barnehagen: – Holdt på å bli påkjørt

Småbarnsmor Carina Hansen er lei av uvettig kjøring i Rypeveien der mange barn og unge ferdes på vei til skole og barnehage. Nå krever hun fotgjengerfelt eller fortau.

 

Noen vil kanskje si at dette heldigvis bare er én person. Alle er ikke så gæren i trafikken. Men for oss som går til barnehagen hver dag, så er dette bare dråpen i begeret på toppen av isfjellet. Det er én episode, men det er den verste av mange, mange episoder.

Og man kan ikke si at ingen har sagt fra om den trafikale tilstanden på Håpet. Ledelsen i Hvalrossen barnehage har tatt kontakt med kommunen og etterlyst fotgjengerfelt i mange år på grunn av den høye trafikkmengden i Ørnevegen. Svaret de får er: «Det er fortau langs Ørnevegen, og vi kan ikke lage fotgjengerfelt som stopper i et fortau.».

Altså. Bare. Går det an? Jeg foretrekker at mine barn kan gå over et felt, så tror jeg man kan leve med at det stopper i en fortauskant.

Til info: Nærmeste (og eneste) fotgjengerfelt i Ørnevegen er helt øverst ved buss-snuplassen.

Til info 2: Hver dag (både sommer og vinter) velger mange å gå Ørnevegen på siden uten fortau, fordi det er raskest og enklest og de slipper og krysse veien tre ganger.

Jeg har følgende forslag til hvordan dette kan løses:

  1. Lag fortau i 50 meter på andre siden av Ørnevegen. Det er tross alt kommunens tomt som ligger langs veien, så dere trenger ikke ekspropriere så fryktelig mye.
  2. Lag fotgjengerfelt.
  3. Lag et fotgjengerfelt med lys, slik som på universitetet.
  4. Lag et fargesterkt fotgjengerfelt. Jeg har bilde av et sånt moderne som de har i London.
  5. Steng Rypevegen for gjennomkjøring, slik som Stærvegen og Duevegen.

Du er herved invitert til å bli med å levere eller hente Petter i barnehagen en dag. Bli med og få et innblikk i trafikklivet på Håpet.

Jeg byr på kaffe, frokost om ønskelig (jeg tar imot ønsker – vi har nyrørt jordbærsyltetøy, just sayin’), to fryktelig søte gutter og et ønske om å få gjort noe for lokalmiljøet på Håpet.

Alt jeg ber om er et fortau. Eller fotgjengerfelt. Helst fortau. Og en handlekraftig politiker med ønske om å forebygge trafikkulykker og samtidig sikre at barn og voksne trygt kan velge en miljøvennlig og aktiv transportmetode.

For ordens skyld: Carina Hansen er ansatte i iTromsø.