Debatt:

Populisme er skadelig

Høyres Lars Echroll anklager Senterpartiets leder for å være populist.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet jubler over tallene fra landets to nordligste fylker. Foto: Tore Meek / NTB scanpix 

meninger

Trygve Slagsvold Vedum i Sp har nylig summert Norges «kontingent» til EU gjennom EØS-avtalen, de 25 årene avtalen har eksistert. Jeg tror han kom til 54 milliarder, som han mente isteden kunne vært brukt på Forsvaret, helse og hva det nå skulle være.

Dette må kalles populisme av enkleste og mest fordummende slag. Det er på linje med vulgæragitasjonen i «brexit»-leiren i Storbritannia om at hvis man bare gikk ut av EU, så ville det bli mer av alt til alle (f.eks. 350 millioner pund pr. uke til helsevesenet).

listekandidat: Lars Echroll.   Foto: Arkivfoto: Ronald Johansen

 

Slagsvold Vedum kunne like så godt ha summert Norges bidrag til FN, til utviklingshjelp og bevilgninger til kultur i hele etterkrigstiden. Og folk ville selvsagt blitt sjokkert og rasende over slike svimlende beløp.

Skulle superpopulisten ha fridd til dem ytterst på venstre fløy også, kunne han jo tatt med Norges bidrag til NATO helt fra etableringen i 1949.

Mitt poeng er nettopp at populisme er en farlig øvelse. Man overforenkler, man sprer mistillit og noen ganger regelrett hat. Noen hver av oss tråkker i den fellen fra tid til annen, når engasjementet blir for hett.

Men jeg tror det kan være lurt å ha i bakhodet at vår verden, i takt med økonomisk, sosial, teknologisk og annen vitenskapelig utvikling, er blitt et nokså komplisert og sammensatt sted.

Og det er ikke nødvendigvis bare negativt. Tvert imot!