Valgkronikk:

Eldreomsorg – et ansvar og en verdighet

Senterpartiets ordførerkandidat i Tromsø, Marlene Berntsen Bråthen, skriver om deres visjon for eldreomsorg.

Satser på eldrepolitikk: Marlene Berntsen Bråthen og Senterpartiet vil ha kjøkkenet tilbake på kommunens sykehjem. Foto: Martin Lægland 

Vi mener at vi må ta vare på de syke og eldre og yte dem den godheten og respekten de fortjener.

Fakta
  • Navn: Marlene Berntsen Bråthen
  • Alder: 31
  • Sivilstatus: Samboer, bonusmamma til ei jente på 13.
  • Yrke/utdanning: Har nesten fullført en bachelorgrad i statsvitenskap. Jobbet på hotell og butikk, og jobber nå i Døveforbundet.
  • Bosted: Tromsø, nært Kongsbakken
  • Transportmiddel til jobb: Går for det meste, men av og til tar jeg bilen.
meninger

Hver dag opp mot valget publiserer iTromsø en valgkronikk, der vi har invitert partiers førstekandidater til å skrive en kronikk for avisens lesere.

---

Sykehjem – når jeg hører ordet, så har jeg alltid fått et bilde av et hyggelig sted hvor kronisk syke og de som trenger hjelp i sine eldre år kan samles og få støtten de trenger tilpasset sine individuelle behov.

En plass hvor familie og venner kan være trygg på at deres nærmeste får tilsyn og pleie, slik at livet er komfortabelt og trygt.

Kjøkken – når det da sies at kjøkken, og at muligheten til å lage mat, ikke skal være mulig på sykehjemmene, men kun baseres på tilbud fra et sentralt kjøkken, så reiser det noen spørsmål.

Det første som slår meg er appetitten og matgleden. Selv om næringsbehov er dekket av tilbudet fra sentralkjøkkenet, så vet man at de eldre og kronisk syke ikke alltid får spist så mye som de ernæringsmessig kunne ha trengt. Forskjellige diagnoser og behandlinger påvirker også appetitten til mange kronisk syke og eldre.

En mulighet for å kunne tilberede en enkel favoritt, eller noe spesielt godt for enkeltindivider vil da være gull verdt. Jeg tenker også på samvær og deltakelse.

En mulighet for pårørende og pleiepersonale til å bruke matlaging som en metode til å engasjere og delta sammen med beboere.

Muligheter til å lage mat på hvert sykehjem vil også gjøre det mulig å ivareta beboernes særegne mattradisjoner og til å imøtekomme ulike kulturelle behov hos beboerne.

De som kan og vil bør jo også ha en mulighet til å kunne lage mat til seg selv om de ønsker det.

Å få takeaway levert hver dag ville nok de aller fleste bli lei av i lengden. Take-away gir heller ingen matlukt på sykehjemmene. Det er når lukten av mat siver ut av kjøkkenet at du får en hjemmefølelse, et sykehjem er hjemmet for dem som bor der.

Senterpartiet vil ha kjøkken tilbake på sykehjemmene i Tromsø. For Senterpartiet er det også viktig at menneskene som bor på sykehjem skal være nært sine nærmeste, for tjenester nært folk er en grunnpilar. Og gir trygghet og forutsigbarhet i hverdagen.

Vi mener at vi må ta vare på de syke og eldre og yte dem den godheten og respekten de fortjener.