Det har skapt høy temperatur og masse bråk rundt om i landet, at Unge Venstre i årets valgkamp fremmer et ønske om å legalisere cannabis. Av den grunn har både politiet og organisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening i full offentlighet blandet seg inn i debatten med ønsker om å stenge skolevalgene for bruk av valgmateriell. Det er spesielt en button og en plakat med påskriften «Legalize it» som vekker harme.

Hele diskusjonen er håpløs. Dette er ikke en debatt om legalisering av narkotiske stoffer, dette er en debatt om ytringsfrihet, en rettighet vi skal være særlig påpasselig at holdes i hevd her i landet, ikke minst når det kommer til ungdom, attpåtil ungdom som vier egen fritid til politisk aktivitet. Motstanden og aversjonen mot ungdommenes engasjement er derfor et udemokratisk overformynderi som ikke hører hjemme i Norge i 2019.

Ønsket fra både politi og skoleledelser om å stenge ut Unge Venstre fra skolevalgene med dette materiellet har skapt berettiget harme, fra en rekke forskjellige hold. Dagens Næringsliv, Aftenposten, Dagbladet, VG, herværende avis og flere andre i media har alle gitt sin støtte til ungdommene og deres rett til å bringe både materiellet og standpunktene inn i skolevalget.

Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande har også stilt seg bak ungdommene og fordømt politiet i harde ordelag. Samme med justispolitisk talsmann i Høyre, Peter Frølich. Fpu-leder Bjørn-Kristian Svendsrud, og leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas Sjalg Unneland, står også sammen for Unge Venstre – mot politiets forsøk på sensur. Til slutt kom også justisminister Jøran Kallmyr på banen med samme prinsipielle standpunkt. En rekke andre politikere, både lokalt og på Stortinget, har meldt det samme i sosiale medier.

Som om ikke dette var nok har også juridiske eksperter stilt seg bak ungdommen. Jurist og fagdirektør ved Norges institusjon for menneskerettigheter, Anine Kierulf, refser politiet og påpeker at dette er langt innenfor hva man må tolerere av standpunkt i en skoledebatt, og at Unge Venstres mening er høyst legitim i diskusjonen om hvilken linje Norge skal velge i narkotikapolitikken.

Etter alt dette velger altså likevel assisterende rektor ved Breivang videregående skole, Bente Killie, å nekte Unge Venstre bruk av det ovennevnte materiellet under en skolevalgdebatt fredag formiddag. Hun viser til opplæringsloven, og hevder også hardnakket at juristene i Troms fylke samtykker. Dette førte til slutt til at Unge Venstre-representantene pakket ned materiellet og forlot skolen, uten å delta i debatten. Bildene av gråtende og sint ungdom som pakker ned og forlater skolen er virkelig vondt å se på.

«Greit, da er det deres valg at dere ikke ønsker å fronte deres politikk», svarte Killie da hun fikk beskjeden om dette. Dét er hinsides arrogant og dypt forstemmende for hvordan ansvarlige voksne mener ytringsfrihetsklimaet i den videregående skolen skal være.

For dette handler ikke om reklame for misbruk av narkotika. Og det er heller ingen oppfordring til å gjøre det. Da ville det vært oppfordring til lovbrudd, som ikke er lov. På samme vis måtte man ha akseptert om et parti gikk til skolevalg med ønske om for eksempel å innføre dødsstraff.

Ytringsfriheten er først og fremst ment å være et vern om meninger som utfordrer, provoserer og bryter med allmenn oppfatning. Å ønske legalisering av cannabis er langt innenfor disse rammene. Liker man det ikke får man stille opp med motargumenter. Å nekte ungdom å postulere legitime meninger, enten det er via debatt eller bruk av materiell, er overhodet ikke veien å gå.

Nå er det skolen som oppfører seg dårlig – på ungdommens bekostning. Slik kan vi ikke ha det.