Hver dag opp mot valget publiserer iTromsø en valgkronikk, der vi har invitert partiers førstekandidater til å skrive en kronikk for avisens lesere.

Navn: Helga Marie Bjerke

Alder: 45 år

Sivilstatus: Gift, 2 barn

Yrke/utdanning: Sykepleier og jobber som avdelingsleder i hjemmetjenesten

Bosted: Slettaelva

Transportmiddel til jobb: Bil eller buss

---

Vi som bor i Tromsø har alltid visst at vi har en fantastisk by, imponerende fjell, flotte øyer, mye deilig snø og et spektakulært nordlys i mørketiden. Ikke minst på vinteren er Tromsø en eksotisk by å oppleve. De siste årene har rekordmange turister oppdaget disse kvalitetene.

Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Flere besøkende er bra for Tromsø. Det gir nye arbeidsplasser, større aktivitet i hele kommunen, skatteinntektene øker og vi blir enda mer internasjonale. Likevel har veksten utfordringer vi må håndtere.

Turistene ønsker ofte å oppleve de samme attraksjonen, delta på de samme aktivitetene eller besøke de samme stedene for å oppleve nordlys, hval eller midnattssolen som går ned i havet.

Vi er kjent med at det enkelte steder som er mye besøkt, kan bli for mange mennesker som oppfattes ubehagelig for fastboende. At konsekvensen blir negative holdninger overfor besøkende, forstår jeg godt. Kommunen må i langt sterkere grad ta sitt ansvar og sørge for nødvendige og gode fasiliteter.

Vi trenger søppelbokser, toalett, store nok parkeringsmuligheter og benker for å hvile beina eller for å kunne spise litt. Tromsø KrF vil intensivere arbeidet med å få på plass disse fasilitetene på strategiske plasser i kommunen.

Mange besøkende og turister ønsker å benytte vår fantastiske natur til fjell- og toppturer. Da er det viktig at områdene og stier blir godt oppmerket, slik at en unngår å gå feil og utsette seg selv for skade eller ulykke.

I sommer hadde jeg selv den erfaring hvor jeg skulle på topptur i en ukjent del av kommunen.

Jeg hadde lest turboka, og visste hvor jeg skulle. Likevel ble jeg usikker da merkingen var uklar og lite ensartet. Det ble en fin tur, men det hadde ikke vært like lett dersom jeg bare kunne engelsk, og i tillegg var lite kjent i Tromsø. Vi har allerede gjort veldig mye bra med å merke lysløypa i Tromsømarka, men nå gjenstår de andre fantastiske turområdene vi har!

For at Tromsø skal være det gode vertskap vi ønsker å være, vil Tromsø KrF prioritere å merke populære fjell- og toppturer på ensartet måte både på norsk, samisk og engelsk. Dette er en rimelig og nyttig investering, både for besøkende og fastboende.

Mange besøkende til Tromsø, kommer også sjøveien som del av ett lengre cruise. Det problematiske med denne turistformen, er at mens skipene ligger til kai, får de strøm fra dieselmotorer om bord. Dette gir mye luftforurensning over byen, som også gir store klimagassutslipp.

For å komme bort fra dette, må vi raskt komme i gang med å få etablert et landstrøm anlegg som vil redusere den lokale luftforurensningen og redusere klimautslippene betydelig. For å få til dette, mener Tromsø KrF, at det beste er om at havnemyndighet, nettselskap, kommunen og turistnæring kan finne den beste løsningen sammen.

For å lykkes med å få realisert disse forbedringene av Tromsø som en bærekraftig turistdestinasjon, mener Tromsø KrF det er helt nødvendig å innføre en turistskatt.

Dette er ikke en avgift turistnæringa skal betale til kommunen, men en avgift som legges på eksempelvis overnatting, attraksjoner eller ulike aktiviteter som også gjøres i andre byer i Europa.

Det vil gi turister en bedre opplevelse av Tromsø som turistdestinasjon og gjøre oss mer bærekraftig for fremtidige turister!

Tidligere valgkronikker: