Debatt:

Om skoledebattene i Troms

Fylkesråd for utdanning i Troms, Roar Sollied (V), skriver at han ikke hadde innvendinger da han ble orientert om at Unge Venstres valgkampmaterial ble fjernet under skoledebatten fredag.

Fylkesråd for venstre Roar Sollied  Foto: Arkivfoto: Jørn Myreng

meninger

I Troms sendte utdanningssjefen sin faglige fortolkning av Unge Venstre (UV) sine plakater og buttons til skolene opp mot opplæringsloven og antirusarbeidet og holdninger i opplæringa. Materialet kunne altså forstås på en annen enn ønskelig for skolens rusarbeid. Dette skjedde før skoledebattene startet.


Kaos og tårer da Unge Venstre ble kastet på dør under skolevalget – brøt ut full krangel om cannabisplakat

Skoleledelsen tvang Unge Venstre til å ta ned plakat med påskriften «Legalize it». Fylkesleder Benedicte Bjørnås havnet i en heftig krangel med viserektor og brøt sammen i gråt da hun pakket ned standen og forlot skolen.


Han orienterte undertegnede om at så var gjort, og jeg hadde ikke innvendinger i avveiningen.


Utdanningssjefen støtter skoleledelsen. Mener Unge Venstre fremprovoserte hendelsen

Selv om kunnskapsministeren har gitt ungdomspartiet grønt lys for sine «legalize it»-plakater og buttons, mener fylkesråd Roar Sollied (V) at det må være opp til fylkets utdanningssjef å tolke opplæringsloven.


Så blir det en nasjonal debatt, der flere skoleeiere reagerer, UV nekter å innrette seg mer eller mindre, andre ungdomspartier støtter dem, og det blir krangel ved en av skolene etter at det har gått rimelig greit på andre.


Se video av opptrinnet under skoledebatten

Skoledebatten på Breivang videregående skole ble avlyst etter at det brøt ut en krangel mellom skoleledelsen og ungdomspolitikere ved Unge Venstres stand.


Jeg beklager denne utviklingen fordi det var ikke hensikten, og slik kan vi ikke ha det. Hvis alternativet er å avlyse videre skoledebatter, må det ikke herske tvil om at skoledebattene og ytringsfrihet går først.


Fylkesrådsleder legger seg langflat etter debatt-bråket: – Beklager på det sterkeste

Etter først å ha forsvart skoleledelsens håndtering av skoledebatten, snur fylkesrådet 180 grader. – Beklager, sier fylkesråd Willy Ørnebakk.


I Troms vil vi prøve å sette opp ny dato for avlyst debatt.

Kunnskapsministeren har også i sitt offisielle svar til en stortingsrepresentant om dette temaet signalisert det samme.


Erna Solberg etter skoledebatt-bråket: – Ikke akseptabelt

Selv om Erna Solberg er uenig i Venstres standpunkt om legalisering av cannabis, mener hun det er uakseptabelt at skoler og lærere har forsøkt å forby valgkampmateriell.


Jeg vil samtidig minne om at det viktige holdningsskapende arbeidet i skolene mot rus ligger fast og skal holde fram. Det har selvsagt aldri vært intensjonen å hindre debatt om avkriminalisering av bruk av rusmidler eller andre temaer.