Jeg har med stor bekymring fulgt mediekjøret etter hendelsen på Breivang VGS i går. Ass.rektor og spesielt en lærer – som jeg kjenner godt – har fått enormt med kritikk, både i vanlige medier og på sosiale medier.

Det overrasker meg at fokuset er på to ansatte som prøver å gjennomføre et pålegg de har fått fra sin skoleeier. Læreren er blitt hetset og hengt ut på sosiale medier av advokater, statsråder og også tidligere byråd i Tromsø, Jonas Stein – som til dels har kommet med usanne påstander om læreren.

Til og med statsministeren har kritisert «skoler og lærere», dog uten å nevne vedkommende spesifikt. Ansvaret rettes altså nedover i systemet. Dette bekymrer meg sterkt.

Jeg er selv skoleleder i Tromsø. Hvis skoleeier, min arbeidsgiver, gir meg en arbeidsinstruks, så følger jeg den til jeg får kontrabeskjed.

I en lignende situasjon på min skole kunne det dermed skjedd at jeg hadde bedt en av mine lærere om å gjennomføre instruksen. At min lærer da sannsynligvis ville blitt utsatt for offentlig gapestokk gjør meg uvel.

Troms fylkeskommune må beklage sterkt til sine ansatte som de har satt i denne situasjonen. De som har hetset læreren i sosiale medier bør beklage. Lokale medier bør balansere saken like godt som blant annet Dagbladet har gjort.

Statsministeren må av sine rådgivere gis en tydelig innføring i i hvordan ansvarsforholdene i norsk skole fungerer, slik at man kan unngå lignende feilgrep i fremtiden fra henne.