Debatt:

«Troms fylkeskommune må beklage sterkt til sine ansatte som de har satt i denne situasjonen»

Øyvind Endresen, fagleder Skjelnan skole, har noen tanker etter fredagens skoledebatt-rabalder på Breivang VGS.

Samfunnsfaglærer Bård Altmann skulle lede skoledebatten på Breivang fredag, men havnet i høylydt krangel med Unge Venstres fylkesleder Benedicte Bjørnås før start.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

meninger

Jeg har med stor bekymring fulgt mediekjøret etter hendelsen på Breivang VGS i går. Ass.rektor og spesielt en lærer – som jeg kjenner godt – har fått enormt med kritikk, både i vanlige medier og på sosiale medier.


Kaos og tårer da Unge Venstre ble kastet på dør under skolevalget – brøt ut full krangel om cannabisplakat

Skoleledelsen tvang Unge Venstre til å ta ned plakat med påskriften «Legalize it». Fylkesleder Benedicte Bjørnås havnet i en heftig krangel med viserektor og brøt sammen i gråt da hun pakket ned standen og forlot skolen.


Det overrasker meg at fokuset er på to ansatte som prøver å gjennomføre et pålegg de har fått fra sin skoleeier. Læreren er blitt hetset og hengt ut på sosiale medier av advokater, statsråder og også tidligere byråd i Tromsø, Jonas Stein – som til dels har kommet med usanne påstander om læreren.


Se video av opptrinnet under skoledebatten

Skoledebatten på Breivang videregående skole ble avlyst etter at det brøt ut en krangel mellom skoleledelsen og ungdomspolitikere ved Unge Venstres stand.


Til og med statsministeren har kritisert «skoler og lærere», dog uten å nevne vedkommende spesifikt. Ansvaret rettes altså nedover i systemet. Dette bekymrer meg sterkt.


iTromsø mener

Bedrøvelig og hodeløst av Breivang skole

Et udemokratisk overformynderi som ikke hører hjemme i Norge i 2019.


Jeg er selv skoleleder i Tromsø. Hvis skoleeier, min arbeidsgiver, gir meg en arbeidsinstruks, så følger jeg den til jeg får kontrabeskjed.


Utdanningssjefen støtter skoleledelsen. Mener Unge Venstre fremprovoserte hendelsen

Selv om kunnskapsministeren har gitt ungdomspartiet grønt lys for sine «legalize it»-plakater og buttons, mener fylkesråd Roar Sollied (V) at det må være opp til fylkets utdanningssjef å tolke opplæringsloven.


I en lignende situasjon på min skole kunne det dermed skjedd at jeg hadde bedt en av mine lærere om å gjennomføre instruksen. At min lærer da sannsynligvis ville blitt utsatt for offentlig gapestokk gjør meg uvel.


Fylkesrådsleder legger seg langflat etter debatt-bråket: – Beklager på det sterkeste

Etter først å ha forsvart skoleledelsens håndtering av skoledebatten, snur fylkesrådet 180 grader. – Beklager, sier fylkesråd Willy Ørnebakk.


Troms fylkeskommune må beklage sterkt til sine ansatte som de har satt i denne situasjonen. De som har hetset læreren i sosiale medier bør beklage. Lokale medier bør balansere saken like godt som blant annet Dagbladet har gjort.


Erna Solberg etter skoledebatt-bråket: – Ikke akseptabelt

Selv om Erna Solberg er uenig i Venstres standpunkt om legalisering av cannabis, mener hun det er uakseptabelt at skoler og lærere har forsøkt å forby valgkampmateriell.


Statsministeren må av sine rådgivere gis en tydelig innføring i i hvordan ansvarsforholdene i norsk skole fungerer, slik at man kan unngå lignende feilgrep i fremtiden fra henne.


Debatt:

«Foran en hel skole viste skoleledelsen at de ikke hadde skjønt noe som helst av hva ytringsfrihet egentlig innebærer»

At velutdannede og faglig kompetente medarbeidere ved skolen så til de grader klarer å rote det til for seg, er direkte pinlig, skriver Roar Stokdal Fiske.