Tidligere helsebyråd og Frp-politiker Kristoffer Kanestrøm spekulerer i hvorfor Arbeiderpartiet ikke ønsker privatisering av velferden.

Det er veldig enkelt for meg å svare på: «Såkalt» fritt brukervalg avvikles fordi Arbeiderpartiet, som de andre partiene på venstresida, vil at hver enkelt krone vi bruker på velferd i Norge skal gå til den offentlige helsetjenesten som ivaretar oss alle. Punktum.

Den private omsorgen har ikke vært et tilbud til Tromsø kommunes store distrikt, der har ikke innbyggerne fått dette «valget». Nattevaktene er det kommunens ansatte som tar.

Våre felles penger skal ikke gå ut av landsdelen til eiere på Vestlandet eller i London. Våre felles penger skal ikke gå til administrasjon av anbud på helse. Våre felles penger skal brukes på vår felles velferd.

For næringslivet ønsker å tjene penger. En stor del av formålet med et velfungerende næringsliv for storsamfunnet: Det gir verdiskapning i form av arbeidsplasser, skatteinntekter og investeringer for vekst.

Men dette er noe annet enn å tjene penger på vår felles velferd.

Fordi våre eldre er ikke produkter.

Som næringslivsleder mener jeg vi skal skape arbeidsplasser herfra til evigheten! Og i politikken vil jeg bruke all min erfaring fra næringslivet til å skape flere private arbeidsplasser.

Men vi skal ikke profittere på at andre er syke og svake, og i den private omsorgen er det to ting en bedrift kan tjene penger på: 1) dårligere arbeidsvilkår for de ansatte og 2) dårligere pensjon for de ansatte.

Og ja, her er et tydelig skille mellom høyre- og venstresida: Vi vil at det offentlige skal ivareta våre syke, de som trenger ekstra omsorg og de pleietrengende. Og de som jobber i denne sektoren, skal ha god lønn og pensjon.

Når den offentlige velferden stykkes opp og privatiseres skjer dette: Et privat selskap starter en tjeneste, tilbyr den til det offentlige og driver i noen år, før selskapet selges videre til høystbydende.

Det er kapitalisme i praksis – på våre felles penger. Jeg aksepterer det ikke. Våre eldre er ikke et produkt man skal tjene penger på.

Våre eldre skal vi ta vare på. I fellesskap. Det er en av de viktigste oppgavene det offentlige helsevesenet har. Jeg har tiltro til at man kan finne gode løsninger i kommunen.

Men da må de ansatte og enhetslederne få tillit og trygghet til å drive innovasjon og tenke nytt. Sånn skaper vi det beste samfunnet for morgendagen.