Kommentaren:

La Tromsø betale for at Bodø blir europeisk kulturhovedstad

Kulturministerens klønete håndtering kan føre til splid i Nord-Norge.
meninger

La meg først få starte med å gratulere Bodø så mye. Virkelig. I går ble det klart at byen blir europeisk kulturhovedstad i 2024. Bodø blir med det den første byen nord for Polarsirkelen som har fått utmerkelsen. Kun to ganger tidligere har Norge hatt europeisk kulturhovedstad – i Bergen i 2000 og Stavanger i 2008. I 2024 er det altså søsterbyen vår i sør sin tur.


Jubel i Bodøs gater over kulturhovedstad-kåring

Bodø blir europeisk kulturhovedstad i 2024. Folk i byen er begeistret, og rådmann Rolf Kåre Jensen tror det vil gagne hele landsdelen.


Dette er ikke minst kult fordi Bodø i utgangspunktet ikke hadde støtte for dette fra regjeringshold. Men som klassiske representanter for de «underlig, gråsprengte» i fjordriket, bare duret de på, til tross for at kulturminister Trine Skei Grande fullstendig ga blaffen i søknaden.

Forfatter Vidar Kvalshaug oppsummerte det fortreffelig på Twitter: «I dag fikk vi den beste og norskeste av alle seirer, den mot alle odds – og sentralmakta». På alle måter unner vi bodøværingene seieren. I motsetning til et seriegull for Glimt, er Bodø som europeisk kulturhovedstad noe vi stiller oss fullstendig bak og gleder oss over.

Men på samme måte som at vi unner naboen en flott ferie, stiller det seg litt annerledes hvis vi plutselig blir pålagt å betale for turen. Det er denne lille, men ikke uvesentlige, forskjellen Trine Skei Grande ikke ser.

«Hele landsdelen må være på lag», meldte kulturministeren rett etter utnevnelsen. Uttalelsen kom som respons på spørsmålet om å bruke 100 millioner statlige kroner på dette. Grande mener at bevilgningen må ses i en større sammenheng og prioriteres opp mot andre prosjekter i Nord-Norge.

Her skal man ikke bare betale for naboens ferie, man i tillegg bli nektet å reise på ferie selv.

Prosjektet er anslått å koste 300 millioner kroner totalt. Bodø har ingen garanti fra Staten, men 100 av disse millionene er tenkt å komme fra regjeringen. I 2003 fikk Stavanger statlig garanti, da det ble klart at de skulle bli europeisk kulturhovedstad. Forskjellen er bare at det den gang ikke gjorde at Haugesund eller Molde ble fratatt ditto, fordi de tilfeldigvis også befant seg på vestkysten.

Det skulle også blitt livlig i teltet hvis folk i Hamar og Fredrikstad fikk vite at det ble grove kutt i kulturtilskuddene, ettersom de hadde fått Operaen i Oslo, for å si det sånn.

Kulturpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, synes responsen fra Grande er «hårreisende».

«Dessverre opplever altså Bodø at det er enklere å få støtte fra EU enn fra egen regjering», sier hun til NRK. Trettebergstuen mener kulturministeren må legge prestisjen til side, endre beslutningen og sikre en statsgaranti for Bodø som Europeisk Kulturhovedstad.

Statsgarantien vil etter alle solemerker komme. Mr. Bodø himself, Halvdan Sivertsen, er klar på dette:

«Jeg er ikke bekymret for at vi ikke skal få disse statlige midlene. Stavanger og Bergen fikk det. Jeg tror ikke en eneste kulturhovedstad ikke har fått de nødvendige midlene fra sin egen stat», sier han. Spørsmålet er bare om statsgarantien fører til at regningen pålegges resten av landsdelen.

Trine Skei Grande har vist mye dårlig politikerskap den siste tiden. For ett år siden avslo kulturministeren å støtte Bodøs søknad om 100 millioner i støtte fra regjeringen – selv uten å ha sett søknaden. Når Bodø likevel klarte å overbevise kulturtoppene i EU, var det fullstendig uten bistand fra Kulturdepartementet.

Hvis Grande nå gir seg til å gnure om Bodø i det hele tatt skal få pengene, og attpåtil inviterer til splid i landsdelen ved å foreslå å frata andre byer tilsvarende midler – ved statsgaranti – klarer hun altså det utrolige – å gjøre en gladsak om til en konflikt.