Siden kommunen nå er i ferd med å kvitte seg med en viktig arena for lokale kunst- og kulturarbeidere, er det best å minne om hva som står her: «Kunst og kultur er en nødvendig del av Tromsøsamfunnets evne til å være en åpen, mangfoldig, kreativ arktisk by, og for verdiskaping og internasjonal utvikling i nordområdene.».

I kommunens kunstplan skal Tromsø gjøres «til en kunstnervennlig by».

Løfter eller luftige ord?

Dette er flott. Vi trenger slike målsettinger for Nord-Norges største by. Musikere, scenekunstnere, billedkunstnere, forfattere og filmskapere – det som er grunnstammen i det som kalles ytringskulturen – er glad for slike ord. Så lenge de forplikter.

Spørsmålet vi nå stiller oss, er om dette bare er uforpliktende formuleringer. Å selge Musègata 2 der Tromsø kunstforening er lokalisert er ikke forenelig med det kunstplanen foreslår. Nemlig å finne fram til felles tiltak for å styrke kunstproduksjonen og samtidskunstens muligheter i Tromsø.

Slike tiltak krever det som vi gjerne kaller samhandling, ved å styrke nettverk i kunst- og kulturlivet, og gjennom partnerskap med næringsliv, kommunen og kunnskapsmiljøene i Tromsø.

Hvis Tromsø kommune ønsker å utvikle et levende og interessant sentrum, trenger vi et sunt kunst- og kulturliv. For å bruke språket fra kommuneplanen: Kunst og kultur vil kunne bli vekstfaktoren som fyller byen med nytt innhold, kreativitet og identitet; det som viser historien, samtidskunsten og de nye stemmene i nord. Det kan vi få til ved å arbeide sammen.

Og vi er kulturaktører, næringsliv, kommunen og utdannings- og kunnskapsmiljøene. Vi vet at dette gjør Tromsø til et attraktivt sted å bo, jobbe, investere og besøke.

Trenger lokaler

Grunnen til at vi kunstnere reagerer på det som skjer, er enkel. Skapende kunst er ingen fritidsbeskjeftigelse. Å ha tilgang til arbeidsrom og visningssteder danner rammen som trengs for å skape og vise kunsten som skapes. Ved å selge Musègata 2 til UiT fjerner Tromsø kommune en del av denne rammen.

Vi vil derfor minne Tromsø kommune om at kunstnere fra organisasjonene Nord-Norske Bildende Kunstnere og Norske Kunsthåndverkere Nord-Norge var sterke pådrivere for å få etablert både Nordnorsk Kunstmuseum og høyere kunstutdanning i Tromsø.

Det har resultert i nye arbeidsplasser og begge er viktige institusjoner som er identitetsskapende i merkevarebygningen av Tromsø by.

Hvorfor selge?

Tromsø kommune har etablert et kunstfond og signaliserte at det skal satses på kunst og de ville involvere lokale kunstnere. Hvilken utviklingsstrategi ligger da til grunn for å selge Musègata 2?

Tromsø kunstforening en sentral arena med en lang historie og er et av de få utstillingssteder for samtidskunst i Nord-Norge. Bygg rommer i tillegg arbeidsplassen til flere kunstnere, Mondo Books og Tromsø Folkekjøkken.

Vi savner utredningen som skulle gjennomføres før intensjonsavtale eller avtale om salg skulle fremmes på nytt. Reelt sett har Tromsø kommune handlet mot sitt eget vedtak.

Vi lurer også på hva Tromsø kommune vil tilby av alternative lokaler til de som berøres? Dette er omtalt i punkt to i den nye intensjonsavtalen om salg av bygg til UiT som skal behandles nå den 29. oktober. Når det ikke engang kan oppdrives egnede lokaler til Kurant, hvordan skal kommunen kunne finne plass til alt som i dag foregår i Musègata 2?

Fremtidens mangfold og kvalitet

Basen for å livnære seg som kunstnere raseres stadig i form av mangel på atelier, visningsmuligheter, reduserte eller strøkne støtteordninger fra kommune og fylkeskommune. Det gir dårlige arbeids- og levekår for kunstnere og rom til videreutvikling av kunstarenaer. Samfunnet får mindre tilgang til kvalitet, mangfoldig uttrykk og nye opplevelser.

Kontrasten til de vakre ordene fra kultur- og kommunedelplan 2017 – 2020. I forordet heter det at: «Vi skal tilrettelegge for at tusenvis av ideer, talenter og krefter møtes og blomstrer – slik at interesser kan dyrkes og nye arbeidsplasser skapes.»

Å selge Musègata 2 står i grell kontrast til dette. Det er på tide å ta frem huskelappen igjen, om hva som faktisk er politisk vedtatt.