Fra sidelinja:

Snøfall er ingen grunn til å avlyse klimaendringene

Det voldsomme snøfallet vi har hatt i oktober har skapt mye glede og mye arbeid for Tromsøværingene.

Illustrasjonsbilde.  Foto: Håkon Steinmo

meninger

Etter å ha opplevd noen høster i Tromsø var jeg forberedt på at det som kom av nysnø i løpet av en ukes tid kom til å regne bort. Heldigvis fikk jeg satt inn syklene og verandamøblene, men det var bare så vidt. Nå har det snart gått to uker og ikke bare har det snødd og snødd, nå står også sprengkulda for tur.

Dette har fått mange til å stille spørsmål på om vi virkelig opplever klimaendringer? Har ikke forskerne fortalt oss at vi skulle få det så mye varmere og at det kom til å bli mye mindre snø og vinter i nord?

Spaltist Jonas Stein.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

En av grunnene til denne misforståelsen kan være at begrepet «klimaendringer» ofte misforstås som om at klimaet skal være likt, bare litt varmere. Mye av det klimaforskningen faktisk sier er at det selv om gjennomsnittstemperaturen kommer til å øke, så er mye av konsekvensene av klimaendringene at været blir mer ekstremt. Det regner mer når det regner. Det snør mer når det snør. Og det er varmere når det er varmt.


Lørdagskåseriet

Pinglete søringer aner ikke hva vinter er

Jeg vil tro at noe av det aller mest irriterende i hele verden er eplekjekke folk fra nord, som harselerer med søringene når de opplever vinter.


En annen grunn er at folk blander sammen vær og klima. Dette er en feil også de som er svært opptatt av å begrense klimaendringene gjør. Når det var strålende sol, var flere av klimaaktivistene opptatt av å ta den ekstreme varmen som et tegn på at klimaendringene skjer mye raskere enn antatt. Risikoen med en sånn sammenblanding av vær og klima, er at når det da blir ekstremt kald eller snør mer enn det bruker, blir argumentet snudd mot dem som kjemper mot menneskeskapte klimaendringer.

Som nevnt ovenfor er den aller viktigste konsekvensen av klimaendringene at været blir mer ujevnt, og at gjennomsnittstemperaturen øker over tid. Selv om vi får usedvanlig mye snø i år i Tromsø, er det langt fra sikkert at det vil bli slik til neste år eller årene som kommer. Kanskje får vi november hvor mildværet blir på plussgrader, som gjør at vi ikke får snøen.

Heldigvis er det ikke slik at snøen vil forsvinne fra Tromsø i årene som kommer. Det er kanskje ikke noen trøst for dem som allerede er lei av snømåking, men for dem som er glade i ski, aking og sparking har vi noen gode uker i møte. Jeg har alltid tenkt at skal man bo i Tromsø, så må man være glad i snø. Eller i det minste ikke mislike snø.

At det også medfører endeløse debatter om piggdekk versus piggfrie dekk på bilen, klaging på Bydrift som ikke har strødd eller strødd der hvor folk skal kjøre spark, og ikke minst all kranglingen om hvor det er greit med snødeponi, får bare være en del av Tromsø-sjarmen. Det viktigste er å forstå at snømengden vil variere fra år til år, og om det kommer mer et år så betyr det ikke at klimaendringene er avlyste.


Bybildet:

«Snørekorden» i 1922: «Det er vinteren som kommer»

Det begynte vel egentlig en dag eller to i forveien, med kraftig vind på «Vestfinmarka» og «duschregn i hele Nord-Norge».


For min egen del skal jeg nyte at vi for en gangs skyld faktisk har litt lys når den første snøen kommer, og kanskje late som om vi har litt påskestemning selv om vi bare er i starten av november.