Fra sidelinja:

Meteorologen oppsummerer væråret: Tredje kaldeste året på 2000-tallet

Alle årene på 2000-tallet har vært varmere enn normalen fra 1961 til 1990

varmt: Skyfritt og 14.9 grader i Tromsø så tidlig som 25. april, har aldri før forekommet så lenge det har vært målinger på VNN 

meninger

Her kommer en liten oppsummering av væråret 2019 for Tromsø og omegn sett fra undertegnedes perspektiv.

Vervarslinga for Nord-Norge (VNN) fikk en middeltemperatur for hele 2019 på +2.9 grader. Dette er faktisk den tredje laveste noteringen på hele 2000-tallet. Bare 2012 og 2001 har vært kaldere med henholdsvis +2.8 grader og +2.6 grader.


Fra sidelinja:

Derfor er vintertorden og haglbyger mest vanlig på kysten

For oss værinteresserte bød sist helg på mye interessant vær. Kalde luftmasser, storm på kysten, og intense snø- og haglbyger. Innslag av lyn og torden var det også.


For øvrig har alle årene på 2000-tallet vært varmere enn normalen fra 1961 til 1990 som er på +2.5 grader. De siste årene har vi blitt vant til et årsgjennomsnitt på minst 1 grad over denne normalen, og særlig 2011 med +4.5 grader, 2015, 2016 og 2013 med henholdsvis +4.2, +4.1 og +4.0 skiller seg ut med høy middeltemperatur.

Går vi tilbake i tid er det kun årene 1938 (+4.4), 1934 (+4.2) og 1990 (+4.0) som også har hatt +4.0 grader eller mer som årsgjennomsnitt. Transport av varme luftmasser i lange perioder er årsaken til høy middeltemperatur på våre breddegrader, noe som årsstatistikken tydelig gir et signal om at vi har fått mer av etter år 2000, og da særlig det siste tiåret.


Fra sidelinja:

Lufta presses opp mot fjellene, avkjøles, og den usynlige vanndampen kondenseres til synlige vanndråper rundt fjellet

Etter en uvanlig kald start på november, har vi nå i det siste fått adskillige mildere luftmasser.


Lokalt og regionalt vil det samtidig fremdeles være store år til år-variasjoner (og også måned til måned) i middeltemperatur slik vi også ser tydelige eksempler på når vi studerer detaljer i statistikken. Her er en oversikt over middeltemperaturen i Tromsø, måned for måned:


JanuarFebruarMarsAprilMaiJuni Juli AugustSeptemberOktoberNovemberDesember
2009-4,6-3,4-32,75,38,712,411,77,30,6-2,1-0,8
Avvik-0,2-0,8-0,32,40,5-0,40,60,90,6-2,1-12,5

I fjor (2019) som i år (2020) startet januar med mye vær og høye temperaturer. Senere i januar måned ble det kaldere, og mot slutten av måneden ble det under -10 grader i Tromsø. 28. januar fikk Vervarslinga i Nord-Norge (VNN) -14.3 grader, noe som også ble årets kaldeste dag.

Februar derimot startet kaldt, men avsluttet mildt, mens mars som helhet var kaldere enn normalt og snørik. Dette toppet seg i månedsskiftet mars/april hvor vi fikk 32 cm snø bare i løpet av ett døgn, og mesteparten kom i løpet av natta. Etter snøsjokket 1. april ble resten av april måned riktig så fin værmessig.

Eirik M. Samuelsen Eirik Samuelsen Fra sidelinja 

Siste halvdel av måneden fikk vi noen helt eksepsjonelt varme dager. Særlig i påsken (1. påskedag var 21. april) ble det mildt og tosifret på gradestokken. Fem dager senere toppet temperaturen seg i Tromsø i april, da det ble 14,9 grader.

En så høy temperatur har det aldri vært målt så tidlig på året som 25. april i Ishavsbyen. Denne dagen var også fin værmessig med sol fra skyfri himmel i store deler av Nord-Norge.

Etter en særdeles mild og fin april, ble mai mer variabel værmessig. Måneden startet vinterlig med snøbyger, men selv om temperaturen steg utover i måneden, fikk vi ingen sommerdager (maksimumstemperatur på 20.0 grader eller mer), slik vi hadde fått året før med 3 stk. før 17. mai (2018).

Om mai var variabel værmessig, var ikke juni veldig mye bedre. Faktisk fikk vi som helhet en juni måned 4 tideler under normalen temperaturmessig. Mot slutten av måneden, nærmere bestemt den 29. juni, ble det faktisk så kaldt at det kom nysnø enkelte steder i lavlandet i Troms fylke.

Men i juli kom sommeren også til Tromsø. 7. juli var første dato med sommerdag. Etter dette ble det i alt 8 sommerdager i juli måned i Tromsø, noe som er 3 mer enn det som er normalt på VNN. Dette toppet seg den 21. juli, da Tromsø fikk sin eneste notering over 25 grader (høysommerdag) i 2019, og årets varmeste dag med 25.7 grader.

1 høysommerdag pr. år er for øvrig akkurat som normalt for VNN sin del.

August bemerket seg med en særdeles tørr første halvdel. Særlig i perioden 7. juli til og med 15. august var det tørt med kun 3 dager med nedbør på VNN. Juli måned var faktisk som helhet den nest tørreste måneden de siste 30 årene med bare 15.6 millimeter nedbør til sammen. Bare juli 1996 med sine 9.6 millimeter nedbør har vært tørrere.

September startet med behagelige temperaturer og varme luftmasser. 1. september fikk vi en sjelden septembersommerdag i Tromsø, og 10 dager senere ble dette fulgt opp med en rekorden sommerdag den 11. september. Rekorden på VNN var fra 2018 den 10. september, men før denne noteringen var seneste notering fra 3. september 1938.

Med de uventede sommerdagene i september, ble det derfor totalt sett 12 sommerdager i hele år, noe som er 2 mer enn det som er normalt for året. Dette til tross for at verken mai eller juni bød på noen sommerdager.

Oktober ble kaldere enn normalt, og når snøen kom den 19. oktober, ville det liksom aldri slutte å snø. Den 5. november hadde det kommet så mye snø (snødybde 69 cm), at vi hadde passert det meste av andre tidlige snøvintre hva gjelder tidlig stor snødybde.

Bare 1922 sitt snøfall i slutten av oktober lå foran på snødybdelista for tidlig store snøfall om høsten (83 cm fra 29. oktober i 1922). Etter disse heftige snøfallene, klarnet det opp og ble mange dager med både sprengkulde og frostrøyk i fjordene i november.

Etter en mild start på desember, ble det adskillig kaldere i midten av måneden. Julesnøen var dermed sikret, men i selve juledagene opplevde vi igjen mildvær og regn, og desembers høyeste notering kom så sent som 29. desember med hele 7.1 grader på Tromsø-VNN.

Det er sikkert mange værhendelser i 2019 som er glemt, men dette var de som sto sterkeste i minnet til undertegnede.