Tromsø har vokst i innbyggertall med 25 prosent på like mange år, men det er ikke bygd noe vesentlig mer vei i den perioden. Heller ikke mye kollektivfelt eller sykkelveier.

Det må være norgesrekord i etterslep på veiinvesteringer. Drivstoffavgiften har tjent oss godt i mange år, med betydelige statlige bidrag, men ordningen utløser ikke lenger bidrag fra staten til trafikktiltak.

Heldigvis får byens kollektivtrafikk 65 mill. i støtte gjennom belønningsordningen, dvs. støtten er avhengig av økning i kollektivbruken. Uten økning kuttes støtten.

For å komme videre må det investeres betydelig i kollektivfelt, terminaler og materiell. I motsetning til alle andre større byer i Norge har Tromsø bare bussen å spille på for å nå målet. De andre har også minimum jernbane.

Det gjør det relativt sett vanskeligere for Tromsø å oppfylle kriteriene i belønningsordningen. Og den kan også ryke.

Med dagens finansiering vil etterslepet på trafikktiltak øke. Det er et alvorlig problem for byens funksjon i dag og i fremtiden. Næringslivet taper tid og penger på dagens situasjon og byen er norgesmester i svevestøv.

Imens har Bodø og Harstad bygget veier, tunneler, gang – og sykkelveier, men bompengefinansierte bypakker.

Tromsø trenger en byvekstavtale. Nå er denne i fare, etter statsråd Dales brev 2.1. der nye (og til dels ukjente) premisser skaper stor usikkerhet om veien videre. Nå må Tromsø samles politisk i et bredt flertall som krever oppstart av forhandlingene for byvekstavtale, slik vi har vært klare for i flere år.

Venstre har støttet byvekstavtale for Tromsø hele veien, av hensyn til miljø, klima, trafikksikkerhet og næringslivet. Andre har vinglet eller kjempet mot. Byvekstavtale er det neste store løftet som byen må ha på plass!

Venstre i Tromsø jobber opp mot Stortinget og Regjeringen for å få forståelse for byens trafikksituasjon, behov og nødvendige tiltak.

Tromsø havnet i dette uføret som gissel for bompengeopprøret i et nærsynt valgår.

Jeg er enig med Nordlys’ kommentator at per i dag «har vi bare strøsand å bruke for å øke trafikksikkerheten». Så fattige er vi uten en byvekstavtale!

Så; til kamp for en byvekstavtale som kan gi byen det løftet som trengs for å møte fremtiden!