Troms politidistrikt har cirka 500 medarbeidere som sikrer trygghet, lov og orden for dere som bor, arbeider og ferdes her. Det viktigste verktøyet vi har, er din tillit.

Hvert år måler vi denne tilliten. Norsk politi spør innbyggere over hele landet hvordan dere opplever politiets tjenester, hva dere er bekymra for og i hvor stor grad dere har tillit til at politiet ivaretar tryggheten og hjelper dere når det trengs.

Generelt har innbyggerne i Norge høy tillit til politiet: Fire av fem oppgir å ha svært stor eller ganske stor tillit til politiet. Men det er variasjoner. I fjor gikk innbyggernes tillit til norsk politi ned for første gang på mange år.

Vi har satt denne nedgangen i sammenheng med politireformen: Hele etaten har stått i en tøff skvis mellom det å løse de daglige oppdragene og å etablere og drifte en ny organisasjon og nye arbeidsprosesser.

Samtidig som vi har utvikla organisasjon og kompetanse, har vi opplevd ei økning i den mest alvorlige og arbeidskrevende kriminaliteten. Fallet i tillit kjenner vi igjen fra andre land som har gått igjennom lignende reformer. Tillit og resultater henger sammen.

Det er godt å se at innbyggernes tillit til politiet øker igjen. I år svarer 79 prosent av innbyggerne i Norge, og 79 prosent av dem som tilhører Troms politidistrikt, at tilliten til politiet er svært stor eller ganske stor.

Når vi måler tilliten, ser vi på enkeltforhold som vi veit påvirker den. Blant disse er tilstedeværelse og tilgjengelighet. I Troms er det utfordrende å være synlig og tilgjengelig fordi vi har en stor geografi med spredt befolkning.

Og der vi før hadde synlige lensmannskontor i flere lokalsamfunn, leverer vi nå polititjenester fra politipatruljer som flytter seg og dekker større områder.

Vi vet at synlighet og tilgjengelighet er viktig for befolkninga, og at dere forventer at vi er til stede også i små lokalsamfunn. Jeg er derfor glad for tilbakemeldinga om at oppfattes som synlig og tilstedeværende:

På spørsmål om politiet har regelmessig kontakt med innbyggerne i ditt lokalområde, oppnår Troms politidistrikt en gjennomsnittlig skår på 54 prosent. Det er nest høyest blant politidistriktene.

På spørsmål om politiet er regelmessig synlig i ditt lokalområde, oppnår Troms politidistrikt en gjennomsnittlig skår på 65 prosent. Også det er nest høyest blant politidistriktene.

Og på spørsmål om politiet kommer raskt til stedet ved akutt behov for hjelp, oppnår Troms politidistrikt en gjennomsnittlig skår på 67 prosent. Det er tredje høyest blant politidistriktene.

Undersøkelsen gir oss også klare tilbakemeldinger om hva vi må bli bedre på. En av de største bekymringene innbyggerne har, er å bli utsatt for kriminalitet på internett, særlig svindel og bedrageri. Samtidig vurderer dere politiets evne til å håndtere slike saker som svakere enn for andre typer kriminalitet. Dette må vi forbedre.

Når kriminaliteten flytter seg til det digitale rommet, må vi også levere polititjenester i det digitale rommet. Dette er en viktig drivkraft for mange av de endringene norsk politi står i.

Innbyggerundersøkelsen er ei viktig tilbakemelding fra dere om hvordan dere opplever møtet med politiet og den jobben vi gjør. Vi jobber hver dag med kontinuerlige forbedringer som skal gjøre oss bedre i stand til å avdekke og forebygge nye former for kriminalitet.

Trygghet og tillit er verdier vi aldri kan ta for gitt, og som vi må jobbe hardt hver dag for å opprettholde.

Se fakta om undersøkelsen her