Fra sidelinja

Nok en frikjent amerikaner

Nå har de hatt denne såkalte rettsaken i det amerikanske senatet om presidentens måte å drive politikk på, og det gikk som alle visste at det ville gå. Demokratene hadde imidlertid håpet på å sverte ham nok gjennom dette til at han ville tape valget til høsten.

Donald Trump ble frikjent i riksrettssaken - i bakgrunnen på bildet sitter flertallsleder for demokratene, Nancy Pelosi, som sendte riksrettsaken til senatet.   Foto: Leah Millis, Scanpix

meninger

Han ble altså frikjent i denne underlige politiske rettsaken. Likevel vet alle nå at han presset den ukrainske presidenten til å love at han skulle etterforske Joe og Hunter Biden. Donald Trump holdt tilbake militære bistandsmidler helt til den ukrainske presidenten sa seg villig til å gjøre ham denne private politiske tjenesten.

SPALTIST Hermann Kristoffersen  Foto: Knut Jenssen

Hva har så dette med den gamle rettsaken mot O.J. Simpson å gjøre? Han ble stilt for retten for å ha drept kona og elskeren hennes i en vill massakre hjemme hos seg selv.

Kunne O.J. dømmes for dette drapet på kona si og denne typen som var der da det det skjedde? Alle visste at det var O.J. og ingen andre som hadde utført disse bestialske drapene. Bevisene var overveldende. Helt til advokatene hans fant at en av etterforskerne i saken hadde uttalt noe nedsettende om svarte mennesker en gang i tiden.


Pelosi rev Trumps tale i to

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, rev i stykker en kopi av USAs president Donald Trumps tale mens han fikk applaus.


Dessuten kom dette rett etter at politiet hadde skambanket den fargete Rodney King på gata i Los Angeles. Da ble dette plutselig en sak om rasistiske holdninger i politiet og en begynte å fabulere om at noen kunne ha plantet bevis for å peke på den populære fotballspilleren og filmstjernen O.J.Simpson.

Alle visste at han var den skyldige, men han kunne likevel ikke dømmes slik kortene var lagt den gang. Hanskene de fant på åstedet passet heldigvis ikke hendene til den tiltalte. De hadde vært våte og var selvsagt krympet. Her ble de dråpen som tippet hele saken og O.J. ble frikjent.

Hva kan komme til å skje om Donald blir avsatt noen få måneder før valget som står om fire nye år i det ovale kontor? Det er det som har vært spørsvmålet nå. Det er hva republikanerne fryktet mer enn noe annet. Da kan man ikke avsette presidenten, selv om også de ser at saken er problematisk for ham.

Den er også problematisk for GOP (grand old party) som er det republikanske partiet. Da har de ingen kandidat så nært valget en er nå. Derfor sier de at demokratene nå prøver å stjele et valg ved å fremme saken for senatet. Ikke bare en gang, men to ganger så nært et valg. Om Donald hadde blitt avsatt nå, ville han nemlig heller ikke kunne stille til valg senere.

Dette handler om det som sies å være den mektigste jobben i verden. Presidenten sitter på alle de rettigheter som konstitusjonen gir ham. Det går også en direkte linje mellom presidenten og det folket som har valgt ham. På denne linjen er det ikke plass til politikere av den typen som sitter i Washington og styrer landet. De er fra forskjellige stater og stiller til valg der. Bare presidenten er alles eiendom.


USAs splittelse for åpen scene da Trump hyllet seg selv

President Donald Trumps tale om rikets tilstand ble en oppvisning i de sterke splittelsene som rir både Kongressen og det amerikanske samfunnet.


Donald Trump har nå skaffet seg denne posisjonen ved å være totalt ulik alt som fins i Washington. Han vant et valg på diskutabelt vis, og han er ingen politiker. Han lyver og skryter så det renner av ham. Ingen i det politiske systemet kan stole på ham, og han sparker alle som han syns gjør en dårlig jobb. «You are fired» er fra fjernsynsserien hans (The Apprentice), og virker fortsatt.

Hva vil så skje om han skulle bli avsatt på grunn av disse telefonsamtalene og den tilbakeholdte pengehjelpen til Ukraina?

Tilhengerne hans rundt i landet er en ganske potent gjeng. De er også bevæpnet, og vil neppe finne seg i at politikerne vrir lovboka for å avsette deres mann i Det Hvite Hus. Det er slett ikke sikkert at kjernetroppene hans utgjør noe flertall av folket, men de virker da truende nok til at man må ta hensyn til dem.

Jussen som brukes i Washington betyr også lite for dem. De har valgt sin president med stemmeseddelen sin og forlanger å få beholde ham, uavhengig av hva paragrafene i lovboka måtte mene om det. De gir egentlig blaffen i at Donald brukte jobben sin for å ødelegge Joe Biden, og bli valgt en andre gang. Dette så lenge økonomien går bra og folk tjener penger.Derfor kan USA nå være nærmere en væpnet oppstand/borgerkrig enn på mange år. Folket til The Donald er forbannet nå. Ikke på presidenten, men mer på politikerne der inne i hovedstaden som vrir og vrenger på enhver uttalelse fra ham. De vil ikke finne seg i at noen foretar seg noe mot deres mann i det ovale kontoret.

Presidenten i dette enorme landet skal være litt i utakt med politikerne i Kongressen og i Senatet. Det skal være motsetninger mellom hele folkets valgte president og delstatenes politikere, selv om det bare trengs 25 prosent av velgermassen for å bli president. Om bare halvparten stemmer i valg, er presidentvalget det eneste som er hele folkets valg.

Til tross for opplagte brudd på den amerikanske konstitusjonen kan ingen derfor se for seg at presidenten blir avsatt nå. Han kan være alt mulig fra lystløgner til tosk. Likevel må han få sitte perioden sin ut, slik at folket kan være de som skiftet ham ut eller ga ham gjenvalg for at de fortsatt liker stilen hans. Som O J Simpson.