Hva har vi i vente når Senterpartiet blir Norges største parti?

Senterpartiet har over en lang periode fosset fremover. Det alle trodde bare var en bølge, fremstår nå mer og mer som en varig brottsjø. Konsekvensene kan vise seg å bli større enn du aner.
meninger

Ivrer du etter å melde Norge ut av EØS? Vil du at regionreformen, som akkurat har blitt gjennomført, skal reverseres? Ønsker du at siste års miljøtiltak skal slenges over ripa? Ja, da kan det hende bønnene dine snart blir hørt. For alle andre er de nye politiske strømningene i befolkningen særdeles dårlige nyheter.


Høyre fram og Frp tilbake på ny måling

I Aftenposten og NRKs meningsmåling for mars går Høyre opp 1,6 prosentpoeng, mens Frp faller 2,8 til 13,2 prosent.


Onsdag kunne VGs nasjonale meningsmåling, utført av Respons Analyse, avsløre at Senterpartiet nå er bare 1,2 prosentpoeng bak Høyre. Målingen har en feilmargin på 2–3 prosent. Hvis utviklingen fortsetter, vil Sp også bli størst på landsbasis.

17,9 prosent oppslutning er et absolutt bunnivå for Erna Solberg. Der hun på sett og vis har lyktes med å holde Jonas Gahr Støre (Ap) i sjakk, har Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fått herje fritt. Ingen kur ser ut til å stoppe ham, og smittsomheten er stor.

Siden forrige stortingsvalg har Senterpartiet fått 6 prosent større oppslutning i Norge. Høyre har derimot stupt hele 7,1 prosentpoeng. Arbeiderpartiet har i samme periode tapt 2,5 prosentpoeng, selv om de ligger på stedet hvil siden forrige måneds måling fra Respons Analyse, hvilket er 24,9 prosent oppslutning. Kurvene peker med andre ord mot at Senterpartiet vil bli Norges største parti.


Sp knuser Høyre på målinger lokalt og nasjonalt

Høyre gjør det svært dårlig på målinger både nasjonalt og lokalt, viser en måling i VG og en annen i Adresseavisen. Senterpartiet er vinneren.


Fremskrittspartiet fryktet at de var i ferd med å miste rollen som hyrde for misnøyde folk fra distriktene, og brøt derfor ut av regjering. Tanken var at de igjen kunne akke seg, uten å trenge å stå til ansvar for beslutningene. Partiet var som kjent langt større i opposisjon, og har gradvis mistet taket på «folk flest» mens de var i regjering.

De første signalene var gode, med økning på hele 5,9 prosentpoeng i en måling gjort dagen etter bruddet. Effekten ser foreløpig ut til å bli kortvarig. Meningsmålingen fra onsdag viser en tilbakegang på 0,7 prosentpoeng for Frp. Dette er selvsagt innenfor feilmarginen, men man kan i alle fall si med sikkerhet at den kraftige veksten har stanset. Der Frp var så vidt foran Sp på målingen 21. januar, er de igjen parkert trygge 2,1 prosentpoeng bak på onsdagens måling. Her må de håpe at noen flyktninger forviller seg over landegrensene igjen, hvis de skal få vind i seilene.

Man ville forventet at Arbeiderpartiet skulle sko seg på de blå partienes tilbakegang. Jonas Gahr Støre virker imidlertid «lost» som leder, og den eneste åpenbare arvtakeren, Trond Giske, vil ikke klare å samle partiet om noe som helst, etter sine mange #MeToo-eskapader.


Dette er Senterpartiets nye politiske rådgiver i fylkesrådet

– Jeg har et brennende hjerte for nord, sier Hilde C.J. Mietinen, ny politisk rådgiver i fylkesrådet.


Ifølge en undersøkelse Norstat har gjort for Adresseavisen og NRK kommer det fram at Ap går tilbake med 2,1 prosent i Giskes hjemfylke, Sør-Trøndelag, og 4,4 prosent i Nord-Trøndelag. Det er selvsagt ikke så katastrofalt som Høyres fall på henholdsvis 8,1 og 4,0 prosentpoeng, men felles for begge partiene er at de mister velgere til Senterpartiet.

Undersøkelsen viser at Sp har ljomet fra Høyre i Sør-Trøndelag, med 15,9 mot 12,6 prosentpoeng, mens de fortsetter å være største parti i Nord-Trøndelag. Begge de tidligere fylkene vil fungere som separate velgerkretser ved valget i 2021.

I England skjønte folk først etter Brexit-avstemningen, hva som faktisk hadde skjedd. Kan vi på samme vis ende opp med å styre inn i en råk, uten helt å tenke over konsekvensene? Med Senterpartiet i regjering, som landets største parti, ligger det an til reversering av både EØS-avtalen og regionreformen. Dette har vært klare, uttalte mål for Sp over flere år, så det er neppe bare valgflesk.


Sandra Borch (Sp) går for en ny periode på Stortinget

Dersom partiet gir henne fornyet tillit, er Borch klar for nye fire år på Stortinget.


Hva førstnevnte får å si for den norske økonomien, blir selvsagt gjetning, men ikke mange økonomer lander på at dette vil føre til oppsving for landet.

La oss håpe vi har tatt dette innover oss før neste valg.