Søndag stupte oljeprisen nær 30 prosent. Like før klokken seks kostet et fat Nordsjø-olje 32,34 dollar fatet. Nedgangen var på 29,03 prosent siden fredag. Børsene er i panikk. På Oslo Børs opplevde man mandag morgen det største fallet siden 2008. Brudd i forhandlingene mellom Opec og Russland er en viktig årsak til dette. En annen er koronaviruset. Sammen kan de velte hele verdensøkonomien.

Men hvorfor angår dette oss? Er det ikke bare noen overbetalte børsmeglere som merker dette? De tåler det vel greit?

Hadde det enda bare vært så vel. Dessverre er det slik at det meste her i verden henger sammen. Derfor vil også vi, skarve husbanklånetakere, komme til å merke dette. Vi har sett at et virus fra Kina sprer seg rundt i verden, tar livet av en haug italienere og setter alt og alle i panikk-modus.

Selv om viruset foreløpig ikke har tatt livet av noen her til lands, blir folk anbefalt ikke å reise til utlandet. Selv har jeg måttet avlyse fire reiser i mars pga. koronaviruset. To av dem til Trondheim (!). Det er ikke slik at jeg er hysterisk, møtene/konferansene jeg skulle på har bare blitt avlyst.

I Italia døde 133 mennesker som følge av viruset bare mellom lørdag og søndag. Det totale dødstallet i landet er i skrivende stund 366, mens 7.400 er smittet, ifølge nettsiden CGTN. Dette har ført til et forbud mot å reise, for alle som kommer fra Lombardia-provinsen eller andre regioner som er rammet, hvilket vil si en slags karantene for hele 15 millioner mennesker.

Selv om dødstallet i Kina (3.123) er langt høyere, vil nok de drastiske tiltakene som er gjennomført sør i Europa påvirke oss mer. At Italia avlyser fotballkamper eller spiller kamper uten publikum, er et foreløpig tiltak. Samme i Tyskland, der samtlige arrangementer med over 1.000 mennesker er avlyst.

I Norge har fotballklubbene allerede begynt å ratte seg likedan. Molde og Rosenborg avlyste i helga den planlagte treningsleiren til Marbella, og Rosenborg har sågar stengt «Brakka» i to uker. A-laget til Viking spiser frokost og lunsj i eget rom, og det er innført forbud mot håndhilsing. TIL vurderer lignende tiltak.

Det er mange forslag til hva man skal foreta seg med henhold til publikum. I England er det, ifølge sportslig leder i TUIL, kommet et forslag om ikke å slippe inn dem som er over 50 år. I Liverpool vil nok salget av botox komme til å stige betraktelig. Alternativet er at kampene går for tomme tribuner.

Holmenkollrennet gikk for tomt stadion, selv om noen få skuelystne stilte rundt i løypa. Alle sportsarrangementer med høyt antall tilskuere blir vurdert avlyst inntil videre. Slik som tromsøfotballen har gått det siste året, burde ikke akkurat det bli noe stort problem.

Mandagen startet anken i det som i avisene har omtalt som Rekordbeslagssaken, hvor noen tidligere tromsøadvokater var mistenkt i forbindelse med smugling og planlagt salg av 70 kilo amfetamin. Her har de altså angivelig involvert seg med noen av de skumleste folkene man kan oppdrive – dopdealere fra jugoslavmafiaen, Tyskland og kriminelle motorsykkelgjenger. Likevel var de livredde for å håndhilse i retten – på grunn av faren for koronasmitte.

Det er ikke – som med fugleinfluensaen – at det bare var å tråkke opp i en sandkasse på flyplassen idet man ankom et sted. Korona er rett og slett langt farligere.

Den første uka fløt sosiale medier over av koronavitser. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg observerte folk vise sin ureddhet ved å ta bilde av seg selv med en flaske Corona-øl. Nå er latteren i ferd med å stoppe i halsen. Der vi tidligere tenkte at Tromsø lå så langt unna alt at det ikke kom til å angå oss, har pipa nå fått en annen lyd.

Det oppsto totalt panikk da et italiensk charterfly skulle ankomme Tromsø lørdag. Heldigvis bestemte de seg for ikke å dra likevel, av redsel for å havne i karantene. De stakkars italienerne alle plutselig har blitt så redde for, kan trøste seg med at det var verre før. Under pesten i 1710-13, hvor det døde titusenvis i Sverige, men ingen i Norge, var nordmenn oppfordret til å skyte enhver svenske som forsøkte å krysse grensen, og bruke en lang stokk for å dytte dem i graven.

Det har blitt nevnt flere historiske parallelle, etter hvert som koronaviruset har spredd seg. Den mest opplagte er spanskesyken, som tok livet av cirka 40 millioner mennesker – langt flere enn Den første verdenskrig, som pågikk omtrent på samme tid. Felles for korona og spanskesyken er at myndighetene forsøkte å holde den hemmelig lenge, og på den måten bidro til enda mer spredning.

Kineserne unnlot lenge å rapportere om pandemien som var i anmarsj, og Trump kalte det først en «bløff», og forsøkte senere å underrapportere hvor dødelig viruset faktisk var. Alt for ikke å forstyrre markedet. Når nå bunnen av markedet likevel har ramlet ut, kan man spørre seg om dette ikke har bidratt til langt verre spredning enn hvis man fra starten hadde kommet med korrekt informasjon.

Det er fortsatt ikke sikkert at koronaviruset kommer til å bli et massivt helseproblem i Norge. Effektene den har hatt på børsene, vil vi uansett få føle på kroppen.

Det er ikke bare feriene i år det spøker for. Leveranse av varer til industri og annet vil man sannsynligvis redusere en periode. Konkurser ett sted får en dominoeffekt i en annen bransje, og med mindre de katastrofale børstallene justerer seg brennkvikt, har vi fått en ny økonomisk krise i fanget.

Da vil både flyselskaper, banker, forsikringsselskaper, eiendomsmeglere, butikker, restauranter, kommuner og til sist du bli skadelidende. Og den skaden kan vise seg verre enn den viruset måtte påføre deg.

Her er det bare å stålsette seg for nedgangstider.