Debatt:

Ensomhet i isolasjon

Covid-19 har truffet Norge og verden som et jordskjelv, skriver Brynjar Andersen Saus i innlegget.

Illustrasjonsbilde.  Foto: Håkon Steinmo

meninger

Næringslivet, arbeidsplasser og viktigst av alt, menneskeliv er truet. Opp i alt dette virker det som et lite offer at mange av oss nå har måttet stenge oss inne hjemme. Det er kjedelig og brakkesyken har i alle fall rammet undertegnede, men det føles nødvendig og mye viktigere enn de tingene man går glipp av.

Men for en del er denne tiden mer enn bare kjedelig. Mange av oss holder kontakt med familie og venner gjennom sosiale mediene og digitale møtepunkter, det gjelder ikke alle. De som fra før av slet med ensomhet eller har et skjørt sosialt nettverk kan plutselig føle seg enda mer alene. Mange har universitet, skole eller jobb som eneste eller en av få regelmessige kontaktpunkter med andre. Det er her de møter venner, får snakket med andre mennesker og får vært en del av flokken. Plutselig ble denne arenaen revet fra dem og noen som allerede følte seg ensom blir stående igjen helt alene.

Blant studentene på UiT sier nesten en fjerdedel at de ofte eller svært ofte savner noen å være sammen med og over 15 % ofte føler seg isolert. De eldre som er i risikogruppen for Corona-viruset er også i risikogruppen for ensomhet. Nesten hver tredje eldre person plages av ensomhet og nå for tiden må særlig denne gruppen være forsiktig med å bevege seg ute blant andre.

Brynjar Andersen Saus.  Foto: Tom Benjaminsen

Vi står midt i en nasjonal og global dugnad og det norske folk fortjener skryt for den solidariske innsatsen vi har gjort i møte med denne sykdommen for å verne de mest utsatte. Det er likevel viktig at vi opp i alt dette ikke glemmer de som blir mest isolert når vi alle isolerer oss. Det er ikke alle som har en vennegjeng de kan ta en skype-fest sammen med.

Det er nok ingen av oss som syns det er spesielt gøy å låse seg inn i huset, leiligheten eller hybelen, men la oss huske de som kanskje syns dette er aller tyngst. Nå har vi uansett ganske mye tid til overs, så la oss bruke den til noe som betyr noe. Min oppfordring er å ta kontakt med noen du vet kanskje er litt ekstra alene nå.

Hvis du kjenner noen du kommer godt overens med på skolen eller jobben, men du tror sitter mye alene på ettermiddagene så er dette en flott anledning til å ta de med på neste skype-hangout med vennegjengen. Ring besteforeldre og andre familiemedlemmer som bor langt unna og slå av en prat for å minne de på at du er glad i dem.

Vi er alle med på en stor dugnad for å beskytte flokken akkurat nå, så la oss passe på at vi får med oss hele flokken gjennom denne litt tunge perioden.