I disse tider har mange fått erfare at en rekke møter kan gjennomføres på både telefon og videokonferanser. Den teknologiske kompetansen i befolkninga kommer i løpet av korona-pandemiens tid til å øke, til tross for vanskelige omstendigheter.

Det er svært bekymringsverdig at regjeringa i samme lovendring lemper på kravet for allmennhetens tilgang på møtene. En forutsetning for tillit til beslutningene som treffes er at offentligheten har tilgang til møtene. Enten må de digitale møtene sendes i sanntid, hvor folk kan følge dem, eller så må møtene tas opp og tilgjengeliggjøres i ettertid.

Særlig i små kommuner, hvor mange kjenner hverandre, og spekulasjon om korrupsjon kan tære på tilliten mellom innbyggere og lokale myndigheter, er det avgjørende at beslutningene kan ettergås. Alle demokratiske avgjørelser som treffes under korona-krisa, skal også kunne stå seg i ettertid. Da må offentligheten ha tilgang til å se hvordan vedtakene er fattet.

Derfor er en forutsetning for demokratisk legitimitet at digitale kommunestyremøter og formannskapsmøter tas opp, lagres, og tilgjengeliggjøres for offentligheten. Det er forståelig at man i ei kaotisk tid er litt i villrede for hvordan nye og komplekse problem skal håndteres av myndighetene. Det er likevel ingen grunn til å akseptere at de demokratiske spillereglene skal lempes på. I disse tider er åpenhet og tilgang til informasjon viktigere enn noensinne.