Debatt:

Arctic Center vil redefinere Tromsø som vinterby

«Mulig vi drister oss ut i et farlig terreng når vi nå skal være positiv til Arctic Center og utviklingen av et alpin- og hytteområde», skriver Norden-sjef i Clarion-kjeden Øyvind Alapnes og The Edge-direktør Ida Kristine Jakobsen.

Ida Kristine Jakobsen og Øyvind Alapnes  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

meninger

Innlegget er personlig, men vi skal innrømme at vi ser svært positive ringvirkninger for hotellnæringen i sentrum. Utover dette har vi ingen koblinger til prosjektet.

Tromsø har egentlig på rekordtid tatt posisjonen som hele verdens nordlys-hovedstad. I løpet av ganske få år har vi tatt en posisjon som svært få byer på kloden kan konkurrere med.

Satt på spissen, har vi i stor grad fått alt gratis fra himmelen. Himmelen i form av både midnattssol og nordlys. Det er ikke slik at vi fant gjestene som ønsker å besøke byen vår. Det var faktisk de som fant oss.

På bakken har vi gjort svært lite for å utvide tilbudet til de besøkende. De fant oss kanskje på tross av, ikke på grunn av investeringer i større reiselivsanlegg. Vi skal være stolte av og takknemlige for de mange små og mellomstore aktivitetsleverandørene i regionen. De har bygget opp arbeidsplasser som har skapt og som forhåpentligvis kommer til å skape minneverdige opplevelser for byens besøkende i mange år fremover.

Det er likevel ikke til å legge skjul på at mange av disse bedriftene dessverre er sesongbaserte og avhengige av et stort internasjonalt marked. Tromsø har enda til gode å være et stort trekkplaster for våre nasjonale besøkende. Heldigvis har det vært positiv utvikling i investeringsviljen, gjennom blant annet et badeland og et planlagt stort museum i sentrum.

Dette anlegget vil føye seg inn i rekken som en fantastisk attraksjon, i likhet med eksempelvis fjellheisen og ishavskatedralen. Det vil tiltrekke helt nye gjester med interesse for andre opplevelser enn ‘kun’ det å se nordlyset i seg selv. Vi er også ganske sikker på at investeringer som dette vil kunne supplere innholdstilbudet til Tromsø by. Dette vil igjen kunne føre til at gjestene forlenger sitt opphold fra få, til flere dager.

Om vi i påsken tok en titt ut og så på snøen som lavet ned, så var det i realiteten ikke bare Corona-viruset som gjorde at hotellene var tomme. Slik er det hver påske i Tromsø når nordlys-sesongen avsluttes.

Vinterbyen Tromsø mangler nemlig noen viktige supplerende tilbud for å kunne kalle seg en ekte vinter-by. Det viktigste vi mangler er et skikkelig alpinanlegg. All ære til de som driver Tromsø Alpinsenter i Kroken. De utfyller et basisbehov for alpinglade barn og voksne i Tromsø. Likevel er det ikke dette vi forbinder med et moderne alpinsenter. Når svært mange nordmenn reiste til nok en snøfattig vinter i Alpene, håper vi å snart å kunne ønske noen av disse velkommen til en snøsikker destinasjon som i tillegg kan by på så mye mer.

Alle prosjekt har negative sider. Også dette. Skal vi utvikle et alpinsenter i Tromsø, så må vi bruke et fjell og natur. Men når de positive sidene er så store som i dette prosjektet mener vi det bør realiseres.

Ringvirkningene vil blant annet være at Tromsø i seg selv vil gjøre byen og regionen vår mer spennende å bo i. Arctic Center vil tilby et helårsanlegg med stolheiser, flere nedfarter og et god utviklet servicesenter på vinterstid, i tillegg til spennende aktiviteter resten av året.

Det vil bli et supplement til Tromsø by som nesten ingen andre kan konkurrere med. Tilhørende dette anlegget vil det komme en hyttelandsby og kanskje også et hotell som vil skape mange arbeidsplasser. Ja, vi er faktisk ikke redde for at et hotell der ute vil konkurrere med hotellene i byen. Snarere tvert i mot. Noen vil velge å bo der ute, men svært mange vil velge å bo i sentrum. Da får man nemlig full uttelling av en ekte vinterby. Alpinglede på dagtid, gode restauranter og hotell på kveldstid.

Reiselivsnæringen i regionen bidrar til flere tusen arbeidsplasser og er en næring som bidrar til mange andre næringer gjennom å kjøpe deres tjenester. Vi ser frem mot å bygge opp vår næring når denne krisen er over, og håper vi kan gripe muligheten til å bli enda mer attraktiv som destinasjon, gjennom en realisering av Arctic Center.