Sett fra sidelinja

Hva er det egentlig med oss nordfra som er så spesielt?

Nå starter virkelig moroa for oss. For i disse tider skal vi snart få vite hvor den nordnorske kulturen befinner seg her nord.
meninger

Vi trenger å få vite det, fordi alle snakker om den uten å gi oss en troverdig veiviser til den. Derfor må jobben nå gå til den utrettelige arkeologen Indiana Jones. Mannen med hatten som alltid sitter like fast på skallen uansett hvor strabasiøst det er. Kulturen vår må antakelig finnes bak gapskratten og de rå vitsene et sted.

Dette er blitt veldig aktuelt nå siden fotballaget i Tromsø (TIL) skal lete etter en trener som forstår seg på kulturen vår og kan ivareta den på en god måte. Han eller hun (måtte Vårherre forby en kvinne) må kjenne seg igjen i dette landskapet og stå for en såkalt nordnorsk identitet på en eller annen måte. Sukk!

Nå var det jeg som var dum, fordi jeg trodde vi bare ville ha en god fotballtrener på plass før sesongen begynner. Om Liverpools trener Jurgen Klopp, Morinho eller Zidane ringer TIL må de bare få beskjed om at de ikke kommer i betraktning på grunn av den svake kulturforståelsen deres.

Nå har vi lenge hatt et fryktelig mas om den såkalte nordnorske kulturen i avisene. Dagsaviser har blitt teppebombet med avisinnlegg om saken. Her har komplekser for mindreverd avløst fattigfornemme holdninger til alt rundt oss. Kanskje ble alt dette utløst av søringkarantenen som har prestert å irritere så mange. Hva vet man?

Jeg var i Libanon da og kom akkurat hjem til denne karantenen for å slappe litt av. Ikke er jeg smitteekspert heller, så da får jeg tro at det var en smule faglig fundert å ilegge oss som kom sørfra med fly denne karantenen som tross alt ga oss to uker i ro og fred.

Hva er det egentlig med oss nordfra som er så spesielt? Hva gjør det nå om noen av oss liker grove vitser eller fjernsyn fra veiene ute i landet vårt («Brøyt i vei» eller «Snøballkrigen»)? Må vi derfor bli påprakket å ha en egen kultur av den grunn? Hva skulle eventuelt den såkalt nordnorske kulturen være tuftet på da? Det måtte være noe med fisk eller mørketid, eller snø eller lange vintere og veilaust inni helvete uten tog og på kysten umulig. Er det virkelig en egen kultur at man blir litt forbannet innimellom?

Hvor finmasket skal det kulturelle landskapet vårt da være? Skal alle ha sin egen kultur som må forstås i forhold til en eller annen jobb? Hvor lenge skal vi måtte høre disse dumme vitsene fra folk som ellers skal være dyktige fagfolk på sine felter for at de skal være nordnorske og troverdige nok for oss?

Hva med vestlendinger, nordlendinger, trøndere, sørlendinger og bergensere og østlendinger? For ikke å glemme finnmarkinger? Må aldri glemme finnmarkingene. Skal alle disse ha sin egen kultur og identitet som man må lete opp og bevare for alt det måtte være verdt? Hvor kommer forresten samene inn her?

Skal vi da rigge oss til med et oppdelt arbeidsmarked her i landet hvor alle må sørge for å ha topp kompetanse på alle tenkelige områder av samfunnsdrift? Bygningsarbeidere og renholdsarbeidere må være sin kultur bevisst og holde seg hjemme. Nordnorske bankfolk må bli i landsdelen fordi vi ikke vil lekke ut sårbar finanskompetanse til andre, fotballtrenere må få reiseforbud, forskere må sitte rolig på pulten sin og politikere kan bare sitte i kommunestyrer og fylkesting.

Dette er virkelig vanskelig. Skal selvsagt ikke gå Indiana Jones i næringen, men er det ikke heller alt det som er felles enn det som skiller oss her på planeten? Skal det ikke bare en liten samtale til, så fordamper de fleste av alle små særegenheter folk har med seg? Hudfargen holder seg nok lengst. Vi liker bare forskjellige ting, vi mennesker. Vi er kanskje opptatt av ulike saker alt etter hva hodet vårt er fullt av for tiden. Verre enn det er det vel ikke, eller tar jeg helt feil?

Kanskje er vi nordfra født med egne evner og muligheter. Da er vi de de fødte ledere som skal lede hele verden inn i tusenårsriket. Vi eier egentlig planeten og har skjønt det meste. Vi trenger ingen utdanning, vi fikk alt fra fødselen her oppe i nord og inni snykovet. Vi kan godt stenge grensene til resten av verden.

Vi er hvite og rike, vi er ærlige, trofaste og sannferdige. Vel har vi litt grovt språk og mangler tog, men vi er gjestfrie, rause og pålitelige. Et ord er et ord og rettssaker er mellom oss og dem. De fins ikke her.

Vi har vår egen kultur som vi verner om uten at vi helt vet hvor den kommer fra, men det gjør ingenting inntil nå. I hvert fall skal ingen komme og tro at de er noe bedre enn oss. For øvrig kan alle dra rett til helvete om de har noen anmerkninger. Det gjelder også denne tosken Indiana Jones.