Debatt:

Hva er så unikt med Arctic Center?

Hvis det er unikt, hvorfor er ikke da store aktører i reiseliv og eiendom, med økonomiske muskler interessert? Vi har jo både Petter Stordalen og Christian Ringnes etablert her i byen, skriver Raymond Wilhelmsen.

Illustrasjon: Nordic–Office of Architecture 

meninger

Her trekkes paralleller til Målselv Fjellandsby og Narvik.

Målselv Fjellandsby er et katastrofeprosekt som ble holdt kunstig i live i altfor mange år før det gikk konkurs. Siste årene før konkursen var underskuddet større enn omsetning. Det er i dag ca. halvparten av hyttetomtene som er bebygd, og omsetningen står stille. Her er også flere leiligheter og hytter for salg, langt under teknisk verdi.

Narvik har faktisk alpin trasé som er av internasjonal klasse, men hva får de til? De har et nystartet selskap som selvfølgelig skal få en sjanse, men tror ikke prognosene er særlig gode.

Tromsø Alpinpark AS har brukbare løyper men går ikke så det suser. De har negativ egenkapital, og negativt driftsresultat for 2019, og det nesten uten gjeld.

AC sin trasé i Håkøybotn holder ikke mål som alpinanlegg for konkurranser. Hvis dere husker så langt tilbake som til da Tromsø fantaserte om å arrangere OL, var Håkøybotn ikke i betraktning for alpine grener, kun freestyle og snowboard. Da var det Blåfjell i Balsfjord som var på kartet.

Turister som kommer til Tromsø ønsker urørt røff natur, nordlys og minst mulig lysforurensing. En hytteby 5 kilometer fra et av Nord Norges heiteste boligmarked er nok ikke feriedrømmen. Har dere forresten sett asiatere på ski? Det nærmeste jeg har sett dem slik aktivitet, er på truger med staver på brøyta veg.

Finnheia er et av de mest populære friområdene nær Tromsø by. Den er mål for barnefamilier på søndagstur, og lille Blåmann, eller Botnfjellet, er et av de viktigste målene for kortreist randonee etter jobb. Dissebrukergruppene vil få sitt tilbud ødelagt, og det kan vanskelig erstattes.

Tromsøs befolkning har større interesse for å bruke det urørte alpine landskapet rundt byen, noe som bekreftes av skispor fra stort sett alle fjell i omlandet, mens alpinanleggene sliter med dårlige besøkstall. De i Tromsø som er så interesserte i alpinanlegg, kan jo først bruke Krokenløypa og Myrefjell. De trenger deres besøk.

Hvis et alpinanlegg skal finansieres med 350 hytter som skal eies av privatfolk, er jo det å flytte belastingen, og den økonomiske risikoen, over på en allerede altfor stor privatgjeld. Det er en forkastelig modell. Det hadde vært interessant å se en kalkulasjon på dette, men det er vel strengt tatt ikke positiv reklame for AC.

I går stemte Arbeiderpartiets gruppe i bystyret mot en stemme, imot reguleringsplanen for hyttefeltet. Dette på grunn av de stor negative miljømessige konsekvensene. Det førte til voldsomme reaksjoner hos investorene. Det utspiller seg nå et politisk drama i tromsø Ap. Inhabile ordfører Gunnar Wilhelmsen, Knut Wilhelmsen, Anne Marit Bjørnflaten og Maya Wilhelmsen legger nå alt inn på å påvirke prosessen i deres retning, så hvis Aps representanter nå snur, da er den demokratiske prosessen forstyrret. Bladet Nordlys har også spilt en rolle i denne saken som ikke er den frie uavhengige pressen verdig.

Det er lite interessant hvor mange millioner brødrene Wilhelmsen har brukt på dette prosjektet uten å få til noe. Fagmyndighetene har frarådet prosjektet, og det burde politikerne ha tatt til etterretning for lenge siden. Fokuset må være å bevare natur og miljø til det beste for Håkøybotns og Tromsøs innbyggere.

Jeg satser på at det blir nedstemt i Kommunestyret så vi kan sable sjampisen på onsdag.