Seniorrådrådgiver ved Sametinget Torvald Falch forteller i boka «Sametinget. Institusjonalisering av en ny samepolitikk» (2018) at «Det er ingen tvil om at Sametinget har lav legitimitet i sine nære omgivelser.»(s. 197)

Det er ingen tvil om at Karasjok kommune tilhører Sametingets nære omgivelser. Karasjok kommune fremmet krav til Finnmarkskommisjonen om at Finnmarkseiendommen (Fefo) sine utmarkseiendommer i Karasjok kommune, som utgjør så godt som hele kommunen, skal overføres som kollektiv eiendomsrett til befolkningen i kommunen. Finnmarkskommisjonen har imøtekommet dette kravet.

Dersom styret i Fefo ikke anker denne avgjørelsen til «Utmarksdomstolen for Finnmark», vil avgjørelsen bli gjeldende rett og lokalbefolkningen blir da kollektive eiere av utmarka i kommunen.

Spørsmålet er da: Vil Sametinget, ved dets representanter i styret i Fefo, sette bevaring av Sametingets makt og myndighet først, eller vil det sette det tydelige, uttalte kravet fra de folkevalgte i kommunen først?

Vil Sametinget utvise et demokratisk sinnelag eller vil de utvise en maktpolitisk holdning. Sagt med andre ord: Vil Sametinget anke avgjørelsen til Utmarksdomstolen eller ikke?

Sametingets legitimitet vil uten tvil bli ennå lavere i dets nære omgivelser om det velger å opptre maktpolitisk.