Er offerrollen kledelig i AC-saken?

To partimedlemmer kritiserer hvordan avisa Nordlys har dekket Arctic Center-saken.

KRISTISERER NORDLYS-DEKNINGEN: Irene Nordhaug Hansen, medlem av SV og Irene Larsen, medlem av Tromsø AP.   Foto: Privat

meninger

Nordlys har vært opptatt av å dele sitt syn på hvem som tar offerrolle i den siste tiden: Samer i joikadebatten, finnmarkinger i fylkessammenslåinga og nordlendinger i forhold til østlendinger. Dette må ha vært smittsomt. For når Tromsø kommunestyre skulle behandle reguleringsplan for Arctic Center, så tok Nordlys selv denne rollen på vegne av folket som ønsket et bynært område med 350 hytter.

Så kjære Nordlys, neste gang dere ironiserer over hvor «krenket» enkelte grupper føler seg, så gå gjerne i dere selv først.

Det kan se ut som Nordlys har forlatt det journalistiske ståstedet i koronatid. Dette fordi vi har sett så mange subjektive kommentarer fra flere av redaksjonens medarbeidere. Vi har sett at politikere som var mot hytter handlet respektløst mot befolkningen og næringslivet, at Ap-medlemmene ikke finner seg ikke i at partiet har fått et rykte som vinglete, lite troverdig og direkte upålitelig, og at Tromsø har fått et rykte som storbyen i nord som sier nei til de som vil skape noe nytt.

Den kritiske journalistikken har manglet i AC saken. For var Tromsø by så stakkarslig at ryktet til byen står og faller på om Arctic Center realiseres eller ikke? Hvor var drøftingene om at Tromsø har gjort det svært godt som turistby uten Arctic Center? At kommunen ville få store kostnader? At det kanskje er foreldelse på 40 år gamle ideer? At alpinsenter i likhet med et basseng ikke er mulig å få bedriftsøkonomisk lønnsomt?

Dagen etter at kommunestyret med et knapt flertall sa nei til hyttene, kom karakterdrapet fra Nordlys. Jarle Heitmann hadde oppført seg respektløst mot både befolkninga og næringslivet i byen, som om hele befolkninga og næringslivet i byen skulle føle seg krenket. At over halve kommunestyret stemte mot aksjonærenes planer om hyttebyen knyttet til Arctic Center, hadde visstnok lite og ingenting å si, det var Heitmann som var «krenkeren» i dette tilfellet.

For riktig å vise hvor krenket byens befolkning måtte være, lot Nordlys kommentarfeltet stå åpent lenge og vel etter at de hadde skrevet om hvor respektløst Heitmann hadde oppført seg, slik at nettrollene fikk utfolde seg fritt fram. Hadde vi levd i gamle dager, og Nordlys hadde vært et skolebarn ville følgende melding vært sendt hjem: Til de foresatte, vi vil be dere ta en alvorsprat med Nordlys.

Nordlys har vært bøllete og deltatt i mobbing av flere. Dersom dette ikke opphører er vi redd for at Nordlys ikke kan fortsette i klassen sin. Vi tror at Nordlys prøver å tøffe seg, men dere må si til Nordlys at det virker mot sin hensikt. De i klassene over synes Nordlys er lite moden.